[Folklista] MICCS

Pávai István pavai at chello.hu
2006. Feb. 14., K, 11:18:17 CET


Igen, Endre, csakhogy a kert végében való piknikezés is városi szokás, amit
most már falun is átvesznek, mint minden mást. Akkor lehet
"folklorizálódásról" beszélni, ha pl. a csíkszendomokosi lakodalomban is
miccset szolgálnának fel, vagy más tradicionális alkalmakkor ez lenne a
"kötelező" ételféleség, mint pl. adott esetekben a töltöttkáposzta stb. De
lehet, hogy lassan ide is eljutunk, ezt Te jobban látod, ha gyakran
megfordulsz Szentdomokosn ilyen alkalmakkor is.

Mielőtt bárki félreértené, hogy esetleg miccsellenes vagyok, ahogy a
mahalánál is gondolták tévesen egyesek, elmondom, hogy mint Budapesten élő
erdélyi magyarnak nagyon hiányzik a miccs az életemből. Ha hazautazom, a
Bihari hegyekben mindig megállok azon a bizonyos micssütő helyen, el is
neveztem Miccsigennek. Ugyanígy vagyunk a szintén a románoktól tanult
zakuszkával és a padlizsánkrémmel is, amit Magyarországon sosem tudják úgy
készíteni, ahogy mi szeretjük. Persze ugyanígy hiányzik a székely
túróspuliszka (és még sok más), amit viszont mi székelyek nem úgy készítünk
mint a regáti románok. De a székely ételek közül kevés terjed itt
Magyarországon, amúgy a táncok és a zene közül is kevés, különösen, ha
figyelembe vesszük, hogy ez a legnagyobb magyarok által lakott terület
Erdélyben (nem a Mezőség vagy Kalotaszeg), s hogy mind az egyes székely
székekben, sőt a fiúszékekben is részben eltérő a tánc meg a zene, vagy
legalábbis sajátos jellege, stílusa van. Persze nem annyira élő ez a zene,
mint a Mezőségen, sok munkába kerül rekonstruálni, s a tánházzenekarok nem
szívesen vállalnak fel ilyen rekonstrukciós munkát, könnyebb egy az egyben
megtanulni a palatkai zenét vagy Neti Sanyit.

Üdv.  <http://www.pavai.hu/> Pávai István


-----Eredeti üzenet-----
Feladó: lista-bounces at list.folkradio.hu
[mailto:lista-bounces at list.folkradio.hu] Meghatalmazó Farkas Endre
Küldve: 2006. február 14. 8:16
Címzett: lista at list.folkradio.hu
Tárgy: [Folklista] MICCS



A "MICCS"-sütés és evés már-már Erdélyben is falusi hagyománnyá nőtte ki
magát. Legalábbis ezt tapasztalom, amióta feleségem szüleinél gyakorta
megfordulok Csikszentdomokoson.
A "hegyen" eltöltött hétvégék elmaradhatatlan kellékévé vált a miccs, a de a
kert végében is megsütjük, ha úgy aalkul!:-)


Amit lényeges még elmondani szerintem ehhez a témához, hogy a miccs semmit
sem ér, ha nem parázs fölött, rácson van elkészitve.
A vendéglőkben legtöbbször olajban sütött miccset árulnak, aminek nem sok
köze van a szén felett sütötthöz, amit még sörrel is meg szoktunk locsolni a
megfelelő pillanatban... (és persze, sörrel érdemes leöbliteni fogyasztás
után is)

Hát ennyit tudok hozáfűzni a mititei-hez.

Üdv Bákóból!

endre

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20060214/56488450/attachment-0018.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról