[Folklista] MICCS
Nagy Gábor
hogyakutyam at freemail.hu
2006. Feb. 14., K, 11:42:37 CET
2001-ben Háromszékben, Angyaloson voltam falunapon. Reggel a
fiatalokkal dalolva végigmentünk a falun, s amikor itt-ott megálltunk,
akkor legénytársaim rigmusokban hívták a falunapi rendezvényekre
smindenféle jóra, pl. kalácsra, miccsre, stb. a népet.
Pávai István <pavai at chello.hu> írta:
> Igen, Endre, csakhogy a kert végében való piknikezés is városi
szokás, amit
> most már falun is átvesznek, mint minden mást. Akkor lehet
> "folklorizálódásról" beszélni, ha pl. a csíkszendomokosi lakodalomban
is
> miccset szolgálnának fel, vagy más tradicionális alkalmakkor ez lenne
a
> "kötelező" ételféleség, mint pl. adott esetekben a töltöttkáposzta
stb. De
> lehet, hogy lassan ide is eljutunk, ezt Te jobban látod, ha gyakran
> megfordulsz Szentdomokosn ilyen alkalmakkor is.
>
> Mielőtt bárki félreértené, hogy esetleg miccsellenes vagyok, ahogy a
> mahalánál is gondolták tévesen egyesek, elmondom, hogy mint
Budapesten élő
> erdélyi magyarnak nagyon hiányzik a miccs az életemből. Ha
hazautazom, a
> Bihari hegyekben mindig megállok azon a bizonyos micssütő helyen,
el is
> neveztem Miccsigennek. Ugyanígy vagyunk a szintén a románoktól
tanult
> zakuszkával és a padlizsánkrémmel is, amit Magyarországon sosem
tudják úgy
> készíteni, ahogy mi szeretjük. Persze ugyanígy hiányzik a székely
> túróspuliszka (és még sok más), amit viszont mi székelyek nem úgy
készítünk
> mint a regáti románok. De a székely ételek közül kevés terjed itt
> Magyarországon, amúgy a táncok és a zene közül is kevés,
különösen, ha
> figyelembe vesszük, hogy ez a legnagyobb magyarok által lakott
terület
> Erdélyben (nem a Mezőség vagy Kalotaszeg), s hogy mind az egyes
székely
> székekben, sőt a fiúszékekben is részben eltérő a tánc meg a zene,
vagy
> legalábbis sajátos jellege, stílusa van. Persze nem annyira élő ez a
zene,
> mint a Mezőségen, sok munkába kerül rekonstruálni, s a
tánházzenekarok nem
> szívesen vállalnak fel ilyen rekonstrukciós munkát, könnyebb egy az
egyben
> megtanulni a palatkai zenét vagy Neti Sanyit.
>
> Üdv. <http://www.pavai.hu/> Pávai István
>
>
> -----Eredeti üzenet-----
> Feladó: lista-bounces at list.folkradio.hu
> [mailto:lista-bounces at list.folkradio.hu] Meghatalmazó Farkas Endre
> Küldve: 2006. február 14. 8:16
> Címzett: lista at list.folkradio.hu
> Tárgy: [Folklista] MICCS
>
>
>
> A "MICCS"-sütés és evés már-már Erdélyben is falusi hagyománnyá
nőtte ki
> magát. Legalábbis ezt tapasztalom, amióta feleségem szüleinél
gyakorta
> megfordulok Csikszentdomokoson.
> A "hegyen" eltöltött hétvégék elmaradhatatlan kellékévé vált a miccs,
a de a
> kert végében is megsütjük, ha úgy aalkul!:-)
>
>
> Amit lényeges még elmondani szerintem ehhez a témához, hogy a
miccs semmit
> sem ér, ha nem parázs fölött, rácson van elkészitve.
> A vendéglőkben legtöbbször olajban sütött miccset árulnak, aminek
nem sok
> köze van a szén felett sütötthöz, amit még sörrel is meg szoktunk
locsolni a
> megfelelő pillanatban... (és persze, sörrel érdemes leöbliteni
fogyasztás
> után is)
>
> Hát ennyit tudok hozáfűzni a mititei-hez.
>
> Üdv Bákóból!
>
> endre
>
>
___________________________________________________________________________
Öntsd képeslapba az érzéseidet! Képeslapok Valentin-napra!
http://www.t-online.hu
További információk a(z) Lista levelezőlistáról