[Folklista] ami jó az jó

Bodo-Ban János bodoban at freemail.hu
2004. Már. 3., Sze, 19:32:42 CET


Kovács Péter írta:


>Viszont annak, hogy a táncosok nagyon színvonalas CD-kre tudnak ma már dolgozni, annak az a >hátránya van, hogy ugyanazt várják el az "élő zenésztől" is. Ezt olyan értelemben gondolom, hogy egy >felvételre egy zenész jobban összeszedi magát, és a maximumot (tehát nem az átlagos önmagát) >kívánja abban a néhány percben nyújtani. Pl. az "Új élő népzene" meg a "Táncháztalálkozó" CD-knél, >kazettáknál egy együttes csinál egy nagyon ütős, gyors tempójú, élénk, virtuóz, stb. 100%-os számot, >ahol pl. egy hamis hang, vagy "nem kellő megfontolás alapján kidolgozott akkord" nem >fordul elő. Ezeket egyfolytában hallgatva  a táncosok füle elkényelmesedik, és egy táncházban is ezt az >eredeti falusi zenészekre sem mindig jellemző 100%-os teljesítményt, gyors tempót, színpadias >tökéletességet, stb. várja el. Ezekhez a "szuper-összeállításokhoz" képest az "élő zene" persze hogy >visszalépésnek tűnik. 

Bodó-Bán János:

Nagy előrelépésnek tartom azt, hogy a technika révén eljutottunk oda, hogy az oktatásban-tanításban jó minőségű zenére dolgozhatnak a szakemberek. Hosszú évtizedeken át kopott, recsegő szalagokról dolgoztunk és ez a technikai előrelépés talán megváltás a táncosoknak. Tisztelt "tanult" zenészek, nekünk, tánccal foglalkozó szakembereknek nem "ütős, gyors tempójú, élénk, virtuóz, stb. 100%-os szám"-ra van szükségünk, hanem HITELES, MEGFONTOLT, zenélésre. Az adatközlő zenészek sokszor muzsikálnak hamisan, ez természetes módon hozzátartozik a saját gondolkodásvilágukhoz. Nem azt akarom sugallni, hogy ezt követni kell, nem, mi szeretnénk érezni a zene lelkületét, stílusát, ízét, párosítva azzal az alázatos előadásmóddal, ahogyan a hagyományőrzők is teszik. Igen nagy alázattal szolgálják ki a bált, lakodalmat, mulatságot, táncházat(újabban), a közösséget, a PÁRT, a táncost. A zenélésükben van egy nagy kisugárzás a közösség felé. Táncházzenekaroknál nagyon jó érzés táncosként kimondani, hogy "ez a rend olyan volt, mint a..., vagy ezt úgy játszotta és úgy szólt mint a...", és ez tényleg sokszor előfordul, de sokszor sajnos nem.

Legyünk ígényesek és ne szorítkozzunk a jó minőségű eredeti CD kiadványok hallgatására, tanítsunk élő zenére, ha lehet, de annak a muzsikának legalább olyan jól kell szólnia, mint a gépzenének. Hiszen MI vagy TI tudjuk, hogy hogyan nem kell hamisan játszani. Az igaz, hogy nem biztos, hogy ettől lesz jobb a muzsika.

Tisztelettel,Bodó-Bán János
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040303/ff2deaef/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról