Népzenei klub (Re: [Folklista] közösségi szemlélet)

Petyko petya75 at freemail.hu
2004. Már. 3., Sze, 10:03:52 CET


>>Persze ez csak akkor kell, ha tényleg ezt akarják, de én csak ezt tudnám táncháznak nevezni, azt nem, ha a diszkó működési mintájára járnak népzenére népi táncot.

Pávai István<<

Nemrégiben egy iskolában muzsikáltunk (kollégistáknak, Elek bácsit kísértem), ahol a középkorú igazgatónő (akinek az apja mellesleg parasztprímás volt) felvetette a táncosoknak, hogy ők szeretnének "táncházat" is tartani úgy, hogy a táncosok viszik a CD-ket és azokra tanítják a táncokat, azokat hallgatják. Fel sem merült benne (még úgy se, hogy aznap mi "élő zenészek" is ott voltunk), hogy mindezt élő zenére lenne jó csinálni...

Ilyen szórakozási forma is lehetséges néptáncosoknak (mért ne, pl. zenész-, vagy pénzhiányra hivatkozva; vagy mert nincs megfelelően muzsikáló "élő zenész" elérhető közelségben, viszont rendkívül értékes és jó minőségű CD-ket adtak ki "adatközlőktől" is), de akkor én azt nem táncháznak, hanem a "lemezlovas-klub" mintájára "népzenei klub"-nak nevezném. (Ez egyébként egy táncos barátnőm szerint nem sokban különbözne a folkkocsmáktól, ahol általában szintén csak zenehallgatás van. Viszont szerinte a dolognak meg lenne az az előnye, hogy a CD-ről neki "adatközlő" muzsikálna, ellentétben mondjuk egy "élő", de rossz zenésszel...) 

Viszont annak, hogy a táncosok nagyon színvonalas CD-kre tudnak ma már dolgozni, annak az a hátránya van, hogy ugyanazt várják el az "élő zenésztől" is. Ezt olyan értelemben gondolom, hogy egy felvételre egy zenész jobban összeszedi magát, és a maximumot (tehát nem az átlagos önmagát) kívánja abban a néhány percben nyújtani. Pl. az "Új élő népzene" meg a "Táncháztalálkozó" CD-knél, kazettáknál egy együttes csinál egy nagyon ütős, gyors tempójú, élénk, virtuóz, stb. 100%-os számot, ahol pl. egy hamis hang, vagy "nem kellő megfontolás alapján kidolgozott akkord" nem fordul elő. Ezeket egyfolytában hallgatva  a táncosok füle elkényelmesedik, és egy táncházban is ezt az eredeti falusi zenészekre sem mindig jellemző 100%-os teljesítményt, gyors tempót, színpadias tökéletességet, stb. várja el. Ezekhez a "szuper-összeállításokhoz" képest az "élő zene" persze hogy visszalépésnek tűnik. 

Kovács Péter


--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040303/318a2046/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról