[Folklista] Fw: hozz�sz�l�s

Szabo Laszlo szablaszl at bonyhad.tvnet.hu
2004. Jan. 3., Szo, 20:41:30 CET


Kedves Lista-tagok és Bodó-Bán János!
Nem néptáncos szakemberként szólok hozzá az általam nagyon fontosnak tartott témához, hanem, mint egy évtizedig cselekvő részese a kicsi gyermekek néptáncra való "felkészítésének". Talán nem kifejezetten találó ez a kifejezés, de szándékosan kerülni szeretném az "oktatás" szót.
Miről is van szó?
Lehet, hogy nem egyedülállóan, de Tolna megyében, Szekszárdon és környékén 1990. óta működik egy olyan - talán földalattinak nevezhető - foglalkozási forma, amely már az óvodás gyermekek táncos anyanyelvét célozta meg. Ebben a "kommandóban" vettem részt, mint zenész. Ugyanis fontos az, hogy élő zenére történjen az a fél órás játékos "szabadidő-töltés" amely során észrevétlenül megtanulják a gyerekek a tánc alapmozdulatait. Lényeges az is, hogy a foglalkozás a megszokott, saját óvodai környezetükben legyen, ezért volt a négy tagú kis csapatunk "vándorcirkusz", hiszen mi mentünk óvodáról óvodára: 3 zenész és 1 táncoktató. A gyerekek nagyon élvezték, és a produkció is úgy készült el, hogy nem tűnt annak, mégis számot adtak a gyerekek szüleiknek és az érdeklődőknek a szerzett tudásról.
Nem végeztünk hatás-vizsgálatot arra vonatkozólag, hogy hányan lettek néptáncosok a 10 év alatt az általunk "fertőzött" gyerekek közül, de olyan visszhangokat hallottunk, hogy lényegesen javult a táncos gyerekek mozgás-koordinációja, magabiztossága, fizikai teljesítőképessége. 
A program nem állt le azzal, hogy kollégáimmal kiszálltunk belőle, továbbadtuk a fiatalabb nemzedéknek. Ők a mai napig csinálják. Siklósi Krisztiánt ajánlom a téma "előadójának", ha igaz, ő is fennt van a listán.
Ezeket a tapasztalatokat azért mondtam el, hogy alkalmasint meríthettek belőle, nem minden esetben a hivatalos út az egyedül üdvözítő.
Üdvözlettel: Szabó Laci.
 -----Eredeti üzenet----- 
 Feladó: Bodo-Ban János 
 Címzett: lista at list.folkradio.hu 
 Elküldve: 2004. január 3. 10:59
 Tárgy: [Folklista] Fw: hozzászólás


 Tisztelt Listatagok!

 Teszek még egy próbálkozást, hátha van a listán néptánccal foglalkozó szakember és érdemben beszélhetnénk a felvetett témáról.
 ----- Original Message ----- 
 From: Bodo-Ban János 
 To: lista at folkradio.hu 
 Sent: Wednesday, April 09, 2003 8:42 AM
 Subject: hozzászólás


 Hozzászólás a- népzene néptánc az iskolában- Demeter Klára írásához!

 Nagyon nagy szükség van a néptánc oktatására, az Ált. Iskolák alsó tagozatában, már az első osztállyal megkezdve. Pontosan az a baj, hogy ha az iskolavezetők ezt felismerik, csak mutatóban, felszínesen és általábban nem szakember oktatásában jelenik meg. Valamilyen tanfolyamot elvégzett tanítónénik(tisztelet a kivételnek) próbálkoznak a -népi táncikával-, amely szürke unalomba fog átmenni, így sikerülve megútáltatni a gyerekkel egy fél év alatt azt amit később anyanyelvi szinten művelhetne.

 Mégis ha valaki jól végzi a munkáját, az Ált. Iskolában történő órarendbeli néptáncoktatásnak van egy fontos előnye a Művészeti Iskolákban folytatott tanítással szemben. Nem produkcócentrikus. Ugyanis a Műv. Isk-ban, mindig és folyamatosan készülni kell: félévi vagy évvégi vizsgákra, bemutatókra, koreográfiák készítése, előadásokra való felkészülés, karácsonyi ünnepi műsor, anyák napi műsor stb. stb. Ez a túlterheltség és lekötelezettség nincs meg az orarendi tanításban az iskolában. A tánc mellett lehet még sokat énekelni, játszani, igen sokat-sokat játszani a gyerekekkel.

 Azt gondolom, hogy a művészeti oktatás nem jó úton halad, viszont énekelni és táncolni kell. Szükségünk lenne egy komoly szakmai referenciával rendelkező tantervre!

 Tisztelettel.Bodó-Bán János 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040103/41f4fe81/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról