Re: [Folklista] Fw: hozzászólás

Lukács László lacesztanc at netquick.hu
2004. Jan. 3., Szo, 17:24:34 CET


Kedves Listatagok, Bodo-Bán János!

Szinte teljes mértékben egyetértek az általad leírtakkal,viszont véleményem szerint a nem művészeti iskolai oktatásnál is szükség van produkciókra, ami hozzájárul a mai sikerorientált világunkban a gyermekek motiválásához, sikerélményéhez. Egyébként igazad van. Szükség lenne egy komoly, átfogó néptánc tantervre, de szerintem azért annyira rossz úton nem halad a művészeti oktatás.

Lukács László 
 ----- Original Message ----- 
 From: Bodo-Ban János 
 To: lista at list.folkradio.hu 
 Sent: Saturday, January 03, 2004 10:59 AM
 Subject: [Folklista] Fw: hozzászólás


 Tisztelt Listatagok!

 Teszek még egy próbálkozást, hátha van a listán néptánccal foglalkozó szakember és érdemben beszélhetnénk a felvetett témáról.
 ----- Original Message ----- 
 From: Bodo-Ban János 
 To: lista at folkradio.hu 
 Sent: Wednesday, April 09, 2003 8:42 AM
 Subject: hozzászólás


 Hozzászólás a- népzene néptánc az iskolában- Demeter Klára írásához!

 Nagyon nagy szükség van a néptánc oktatására, az Ált. Iskolák alsó tagozatában, már az első osztállyal megkezdve. Pontosan az a baj, hogy ha az iskolavezetők ezt felismerik, csak mutatóban, felszínesen és általábban nem szakember oktatásában jelenik meg. Valamilyen tanfolyamot elvégzett tanítónénik(tisztelet a kivételnek) próbálkoznak a -népi táncikával-, amely szürke unalomba fog átmenni, így sikerülve megútáltatni a gyerekkel egy fél év alatt azt amit később anyanyelvi szinten művelhetne.

 Mégis ha valaki jól végzi a munkáját, az Ált. Iskolában történő órarendbeli néptáncoktatásnak van egy fontos előnye a Művészeti Iskolákban folytatott tanítással szemben. Nem produkcócentrikus. Ugyanis a Műv. Isk-ban, mindig és folyamatosan készülni kell: félévi vagy évvégi vizsgákra, bemutatókra, koreográfiák készítése, előadásokra való felkészülés, karácsonyi ünnepi műsor, anyák napi műsor stb. stb. Ez a túlterheltség és lekötelezettség nincs meg az orarendi tanításban az iskolában. A tánc mellett lehet még sokat énekelni, játszani, igen sokat-sokat játszani a gyerekekkel.

 Azt gondolom, hogy a művészeti oktatás nem jó úton halad, viszont énekelni és táncolni kell. Szükségünk lenne egy komoly szakmai referenciával rendelkező tantervre!

 Tisztelettel.Bodó-Bán János 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040103/4f6cf54b/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról