Re: [Folklista] Fw: hozzászólás

Salamon Beata beja at axelero.hu
2004. Jan. 2., P, 20:45:07 CET


Üdv!
Siklósi Krisztiánt én is ajánlom figyelmetekbe!
Talán szóra lehet bírni ez ügyben.
Beja
 ----- Original Message ----- 
 From: Szabo Laszlo 
 To: A Folkrádió levelező listája 
 Sent: Saturday, January 03, 2004 8:41 PM
 Subject: Re: [Folklista] Fw: hozzászólás


 Kedves Lista-tagok és Bodó-Bán János!
 Nem néptáncos szakemberként szólok hozzá az általam nagyon fontosnak tartott témához, hanem, mint egy évtizedig cselekvő részese a kicsi gyermekek néptáncra való "felkészítésének". Talán nem kifejezetten találó ez a kifejezés, de szándékosan kerülni szeretném az "oktatás" szót.
 Miről is van szó?
 Lehet, hogy nem egyedülállóan, de Tolna megyében, Szekszárdon és környékén 1990. óta működik egy olyan - talán földalattinak nevezhető - foglalkozási forma, amely már az óvodás gyermekek táncos anyanyelvét célozta meg. Ebben a "kommandóban" vettem részt, mint zenész. Ugyanis fontos az, hogy élő zenére történjen az a fél órás játékos "szabadidő-töltés" amely során észrevétlenül megtanulják a gyerekek a tánc alapmozdulatait. Lényeges az is, hogy a foglalkozás a megszokott, saját óvodai környezetükben legyen, ezért volt a négy tagú kis csapatunk "vándorcirkusz", hiszen mi mentünk óvodáról óvodára: 3 zenész és 1 táncoktató. A gyerekek nagyon élvezték, és a produkció is úgy készült el, hogy nem tűnt annak, mégis számot adtak a gyerekek szüleiknek és az érdeklődőknek a szerzett tudásról.
 Nem végeztünk hatás-vizsgálatot arra vonatkozólag, hogy hányan lettek néptáncosok a 10 év alatt az általunk "fertőzött" gyerekek közül, de olyan visszhangokat hallottunk, hogy lényegesen javult a táncos gyerekek mozgás-koordinációja, magabiztossága, fizikai teljesítőképessége. 
 A program nem állt le azzal, hogy kollégáimmal kiszálltunk belőle, továbbadtuk a fiatalabb nemzedéknek. Ők a mai napig csinálják. Siklósi Krisztiánt ajánlom a téma "előadójának", ha igaz, ő is fennt van a listán.
 Ezeket a tapasztalatokat azért mondtam el, hogy alkalmasint meríthettek belőle, nem minden esetben a hivatalos út az egyedül üdvözítő.
 Üdvözlettel: Szabó Laci.
  -----Eredeti üzenet----- 
  Feladó: Bodo-Ban János 
  Címzett: lista at list.folkradio.hu 
  Elküldve: 2004. január 3. 10:59
  Tárgy: [Folklista] Fw: hozzászólás


  Tisztelt Listatagok!

  Teszek még egy próbálkozást, hátha van a listán néptánccal foglalkozó szakember és érdemben beszélhetnénk a felvetett témáról.
  ----- Original Message ----- 
  From: Bodo-Ban János 
  To: lista at folkradio.hu 
  Sent: Wednesday, April 09, 2003 8:42 AM
  Subject: hozzászólás


  Hozzászólás a- népzene néptánc az iskolában- Demeter Klára írásához!

  Nagyon nagy szükség van a néptánc oktatására, az Ált. Iskolák alsó tagozatában, már az első osztállyal megkezdve. Pontosan az a baj, hogy ha az iskolavezetők ezt felismerik, csak mutatóban, felszínesen és általábban nem szakember oktatásában jelenik meg. Valamilyen tanfolyamot elvégzett tanítónénik(tisztelet a kivételnek) próbálkoznak a -népi táncikával-, amely szürke unalomba fog átmenni, így sikerülve megútáltatni a gyerekkel egy fél év alatt azt amit később anyanyelvi szinten művelhetne.

  Mégis ha valaki jól végzi a munkáját, az Ált. Iskolában történő órarendbeli néptáncoktatásnak van egy fontos előnye a Művészeti Iskolákban folytatott tanítással szemben. Nem produkcócentrikus. Ugyanis a Műv. Isk-ban, mindig és folyamatosan készülni kell: félévi vagy évvégi vizsgákra, bemutatókra, koreográfiák készítése, előadásokra való felkészülés, karácsonyi ünnepi műsor, anyák napi műsor stb. stb. Ez a túlterheltség és lekötelezettség nincs meg az orarendi tanításban az iskolában. A tánc mellett lehet még sokat énekelni, játszani, igen sokat-sokat játszani a gyerekekkel.

  Azt gondolom, hogy a művészeti oktatás nem jó úton halad, viszont énekelni és táncolni kell. Szükségünk lenne egy komoly szakmai referenciával rendelkező tantervre!

  Tisztelettel.Bodó-Bán János 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040102/c8dc3a4b/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról