[Folklista] Fw: hozzászólás

Bodo-Ban János bodoban at freemail.hu
2004. Jan. 3., Szo, 10:59:34 CET


Tisztelt Listatagok!

Teszek még egy próbálkozást, hátha van a listán néptánccal foglalkozó szakember és érdemben beszélhetnénk a felvetett témáról.
----- Original Message ----- 
From: Bodo-Ban János 
To: lista at folkradio.hu 
Sent: Wednesday, April 09, 2003 8:42 AM
Subject: hozzászólás


Hozzászólás a- népzene néptánc az iskolában- Demeter Klára írásához!

Nagyon nagy szükség van a néptánc oktatására, az Ált. Iskolák alsó tagozatában, már az első osztállyal megkezdve. Pontosan az a baj, hogy ha az iskolavezetők ezt felismerik, csak mutatóban, felszínesen és általábban nem szakember oktatásában jelenik meg. Valamilyen tanfolyamot elvégzett tanítónénik(tisztelet a kivételnek) próbálkoznak a -népi táncikával-, amely szürke unalomba fog átmenni, így sikerülve megútáltatni a gyerekkel egy fél év alatt azt amit később anyanyelvi szinten művelhetne.

Mégis ha valaki jól végzi a munkáját, az Ált. Iskolában történő órarendbeli néptáncoktatásnak van egy fontos előnye a Művészeti Iskolákban folytatott tanítással szemben. Nem produkcócentrikus. Ugyanis a Műv. Isk-ban, mindig és folyamatosan készülni kell: félévi vagy évvégi vizsgákra, bemutatókra, koreográfiák készítése, előadásokra való felkészülés, karácsonyi ünnepi műsor, anyák napi műsor stb. stb. Ez a túlterheltség és lekötelezettség nincs meg az orarendi tanításban az iskolában. A tánc mellett lehet még sokat énekelni, játszani, igen sokat-sokat játszani a gyerekekkel.

Azt gondolom, hogy a művészeti oktatás nem jó úton halad, viszont énekelni és táncolni kell. Szükségünk lenne egy komoly szakmai referenciával rendelkező tantervre!

Tisztelettel.Bodó-Bán János 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040103/ba5bbca6/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról