[Folklista] Sötétpatak a teljesség kedvéért

BCili bcili at axelero.hu
2003. Nov. 4., K, 00:51:45 CET


1.	Határon Túli Magyarok Hivatala: Civilrégiók 1999 augusztus:
Csíksomlyón ismét megtartották az Ezer Székely Leány Napját, melyet először Domokos Pál Péter szervezett meg, 1931-ben. A rendezvény felvonulással kezdődött, majd a résztevők kivonultak a két Somlyó hegye közötti nyeregbe. A műsort a szentegyházasfalviak nyitották. A sepsiszentgyörgyi Fenyőcske együttes után a csíksomlyói egyházközséghez tartozó falvakból verbuválódott fiatalok zenekara lépett színre, majd a sötétpatakiak és a csíkjenőfalviak mutatták be műsorukat. Felléptek még Vajdaszentivány, Mezőbánd, Csíkszentkirály, Csíkjenőfalva, Csíkszentimre, Kászonújfalu, Szováta, Gyergyószentmiklós, a gyimesi Sötétpatak, a moldvai Pusztina, Nádas, Külsőrekecsin, Klézse és Forrófalva hagyományőrző együttesei, valamint a Hargita Székely Népi Együttes. /Hargita Népe (Csíkszereda), júl. 5./
 

     2. A mai Gyimesközéplok a nexus oldalairól

     Gyimesközéplok 8 falurészbõl áll. Ezek elnevezése patak. Ez onnan adódik, hogy a települések inkább a patakok (völgyek) mentén alakultak ki. A faluk: Borospatak, Sötétpatak, Kápolnapatak, Antalok pataka, Középlok (a Tatros mentén) Hidegség pataka, Barackos Bükkhavas. Ezek a faluk a Csíkszeredából vezetõ 12A Nemzetközi útra mintegy merõlegesen fekszenek.
     Az ide látogatók a gazdag népköltészeten túl reumatikus betegségekre alkalmas fürdõt, panziót talál Sötétpatakon.
     Minden évbe megszervezik a "Nemzetközi Tánctábor Gyimesen" elnevezésû rendezvényt.
     A gyönyörû fenyves vidéken modern panzió várja az oda látogatokat, a Csángó Panzió.
3.	Túraútvonalak a csíki havasok északi tömbjében: 
A Tatros völgyi országúton (12/A) átlépve bekanyarodunk jobbra az első mellékutcába, amely hosszan követi a Tatros jobb partját, majd bő kilométer után felkanyarodik Sötétpatakába, megkerülve az Erős-hegy lábát (1132 m). Újabb kilométer után még szűkebbé válik a völgy.
 
Az internetről másoltam a példákat, nézzetek körül, érdemes. Találtam jó honlapokat google keresővel.
BCili
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20031104/73396896/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról