[Folklista] Hold Viola

Tibor Páli tpali at brc.hu
2011. Aug. 21., V, 00:33:55 CEST


Kedves Aranka,

On 20 Aug 2011, at 23:53, Halmi Aranka wrote:

> Jaj, miért nem jön be neked a Hold Viola, hiszen olyan jól megcsinálták... Ők is tesznek valamit a népzene elterjedése érdekében...
> Hiába magyarázom neki, hogy ezzel csak a silányságot éri el, Ő minden szívbaj nélkül isteníti...
> Vagy, csak én látom rosszul?
> Komolyan kérdezem, mert az én ismerőseim 99%-a lenézi, lekezeli a népdalt, népzenét... Az régi, elavult szerintük...

A feldolgozások, átértelmezések valamit elvesznek és valamit hozzaadnak az eredeti műhöz. Ettől lehet kicsit vagy nagyon más. Neked az a fontos, hogy minél kevesebbet vegyenek el. Másoknak fontosabb az a más, amit hozzátesznek, még ha ettől egészen más is lesz, mint népzene. Lehet, hogy ők egyébként sose hallgatnának népzenét. Szinte minden feldolgozásnál lehet sorolni pozitív és negatív szempontokat (szakmai és népszerűségi megfontolásból), de az egyes embereknek lehetnek egészen mások a szempontjai.

A népzenét már nem lehet elrontani! Az a szép a dologban, hogy a világon egyedülállóan hatalmas gyüjtött és rendszerezett népzenei kincsünk van és lehet belőle építkezni. A negatív oldalától függetlenül, ha bárki bármit csinál belőle, ami sok embernek tetszik, az pozitívum. Ez még azon is segít, hogy többen használják tisztán és autentikusan a népzenét, mert lesznek olyanok, akik egyszercsak megunják pl. a pop-os verziót, ... stb.

Üdv:

-- 
Tibor
További információk a(z) Lista levelezőlistáról