[Folklista] Varnus Xavér margójára

Falusi László villages at t-online.hu
2010. Nov. 6., Szo, 13:28:31 CET


Kedves Listatagok!

Abban a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy tegnap együltő-helyemben sikerült végig olvasni a Xavér blogján összegyűlt bejegyzéseket. 
Nem meglepő a történet számomra!

Jómagam 1985 -óta foglalkozom a népzenével, profiként 14 évet töltöttem benne, a Békés Bandával, tíz éve tanítok, helyel-közzel olyan környezetben ahol, vagy nem szeretik, avagy nem is értik a népzenét! 
Volt olyan  ismert, elismert klasszikust tanító tanárom, aki megkérdezte, nektek miért jó, hogy utánozzátok a kételemis parasztokat?
A probléma sokkal összetettebb, mint ez az egyszerű kérdés, avagy az amit a Xavér vet fel.
Nos, én szerencsésnek érzem magam, mégpedig azért, mert olyan pedagógusokkal kerülhettem kapcsolatba, mint Sebestyénné Farkas Ilona, aki Kodály tanítvány volt, és első kézből kaphatta a népzenével kapcsolatos "vírusokat" és adhatta tovább nekünk a fertőzést, amit a népi kúltúra őrzése, ápolása jelent.
Mit jelenthetett Kodály tanítványnak lenni?....... Egy olyan kultúrális szintézist, ami magábafoglalta az egyetemes zenetörténet készség színtű ismeretét, előadásmódját, ki-ki a saját hangszerén, és az összművészetek alapos ismeretét is, hogy ne csak egy szempont szerint vizsgáljuk a világot, hiszen az színes, és összetett. Tudjátok van erre nekünk is belterjes viccünk. " A Bőgős nem is érti a feladatot" 
Arról nem is beszélve, hogy sokaknak gőze nincs arról, milyen hihetettlen pedagógiai kísérletek, kutatások folytak Kodály és növendékei osztályában. 
Kodály halála után felhígult minden. Ma már felsőoktatatási intézeteink ontják az alulképzett és ismerethiányos kollégákat, természetesen ők a maguk nemében kíváló szakemberek, de nem értik mi történik és miért. Nekünk 40-es pedagógusoknak is óriási a felelőségünk, hiszen nem elég megtanítani "írni-olvasni" a gyermeket, ha később az értéktelen kultúrát fogyasztja avagy közvetíti! 
Azt gondolnám, ha van bennünk kellő alázat és azt akarjuk hogy megértsenek minket, akkor tanuljuk meg az ő nyelvüket is beszélni, hogy képesek legyünk rámutatni a bennük rejlő hiányosságra. 
Én magam is ezt tettem, sokszor csodálkoznak azon kollégáim akik korábban degradálóak voltak a műfajjal szemben,és kérdezik, hogy lehet az, te mint népzenész (nem pejoratív) legalább annyira jártas vagy a klasszikus irodalomban, mint a népzenében!
Persze hamisan ők is képesek játszani, jól tudjuk mi vonósok ez csak gyakorlás kérdése, de még is nyitotabbak lettek a népi kultúrával szemben.
Üdvözlettel: Falusi László 

További információk a(z) Lista levelezőlistáról