[Folklista] Komisz kenyér – emlék és recept
Keszthelyi Imre
keszthelyi at tilos.hu
2009. Sze. 15., K, 15:53:13 CEST
Kenyeres pajtások!
Van kipróbált receptem a kenyérsütésre – az őrlés mozzanatának
kiküszöbölésével.
Még „83-ban történt, az őrségi Téka-tábor idején, hogy kirándultunkban
a szántóföldi dűlőúton a kombájn (újszülötteknek: arató-cséplő gép)
által elhullatott, több kilónyi búzát találtunk.
Hazavittük (gondolom, ezzel a meggondolatlan lépésünkkel is
gyengítettük a szocializmust).
Otthon, a Pál utcai lakásban aztán törtük a fejünket, hogy lesz ebből kenyér.
Eszembe jutott akkor, hogy szovjet kutatóknak van egy szenzációs
felfedezése (nem vicc: a Fáklya című szovjet propagandisztikus
magazinszerűben olvastam nem sokkal azelőtt, amit az Athenaeum,
azaz a munkahelyem nyomott).
Éspedig:
A búzaszemeket vízbe áztatták több napon keresztül, amíg teljesen
megpuhultak. Ekkor ledarálták, és akapott masszát tésztaként dagasztva,
kelesztve kenyeret sütöttek belőle.
Követtük ezt a receptet, szóról szóra.
Konyhai húsdaráló volt a malmunk.
Lisztet csak annyit használtunk, amennyivel a mézes tejben felfuttatott
élesztőt kovásznak összegyúrtuk.
Dagasztottunk, kelesztettünk, majd a megdagadt tésztát zománcozott lábasba
öntve kisütöttük.
Izgatottan vártuk az eredményt, ami minden várakozást felülmúlt.
Egy vastag, korong formájú, barna-fekete, korpás igazi „parasztkenyér”
mosolygott ránk a gázsütőből.
Aztán én elmentem a délutáni műszakba dolgozni, és amikorra a talponálló
érintésével hazatértem kenyérért epekedve, kiderült, hogy Piri elvitte
büszkeségünket az Ifiparkba, és szétosztotta a táncházasok között.
Dícsérték nagyon.
Azóta sem (akkor sem) ettem ilyen finom durva kenyeret.
Aki nem hiszi, járjon utána (aratáskor a kombájnnak)!
Imre
Kedves Listatagok!
Egy más téma:
tud-e valaki Bp-en vagy környékén olyan malmot,
ahol néhány kg-nyi, hozott
búzát megőrölnének.
Köszönettel: Fehér Anikó
www.feheraniko.hu
További információk a(z) Lista levelezőlistáról