[Folklista] Lista digest, 74 kötet, 50 szám

Németh György nemgy at freemail.hu
2009. Okt. 1., Cs, 09:11:47 CEST


Itt van a szöveg a google gyors fordításában:

25. November 2005 nyilvánította a főigazgató az UNESCO Koichiro Matsuura Slovácký verbunk mesterműve a szóbeli és szellemi kulturális örökség az emberiség. Slovácký verbunk így vált a szellemi kulturális örökség első díjat hazánk és rangsorolják között kilencven nyilvánított jelenségek szerte a világban. Dance már tisztelték a magas művészi szinten, és jelölték a kifejezés a kulturális identitás az egész régióban Szlovákia. 
 Lajstromozása által benyújtott jelölések a nemzetközi zsűri dönt tizenhat, amely szintén tagja a cseh Martin etnológus Pavlicová. A zsűri javasolta a szeptember-hajtását a 43 jelölt népzenei elemek (15 ázsiai, 11 afrikai, 10 európai, amerikai és a 7-ból). Részletes információ a kihirdetése az remekek a szóbeli és az emberiség szellemi kulturális örökség megtalálható az UNESCO honlapján: http://www.unesco.org/. 
 Jelleg Dance 
 
 Slovácký verbunk közötti férfi tánc skoŕ10Dného karakter. Ez egy rögtönzött tánc-és egy speciális karakter, mert bár többnyire táncolt, ömlesztve, minden ta-neŕ10Dníkŕ16F tánc közben saját kifejezésével a regionális és helyi bíróság, a tánc és a természetet. Verbunk táncolni egy sor dal, köztük a második fele a 19. század uralják az úgynevezett dalok novouherské. 
 
 Dance telephely 
 
 Tánc neve származik a német szó Werbung (pl. toborzás, az udvarlás), valamint a gyakorlat a toborzás a hadseregbe végzett számunkra 1781-ben részvételével katonai hivatásos táncosok, akinek a beszéd valószínűleg az egyik impulzusok a tánc. 
 
 Verbunk a Cseh Köztársaság, terjeszteni csak a morva Szlovákiában, ahol korábban ig, vagy használ más nevek - cifra, cifrování, cifruŕ148k, csárdás, ŕ10Dardášování, toborzás, jumping, grepŕ10Dení (grebŕ10Dení). 
 
 Slovácký verbunk általában három részből áll: pŕ159edzpŕ11Bv, amellyel a mozgása, mint a táncos érdemes másokkal együtt egy félkört kötött, nagyon egyéni, részeként a lassú és gyors tánc tánc része, amely a szabad mozgás kompozíciót jellegzetes hangulatát. 
 
 Verbuŕ148ks az elődök közé tartozik az úgynevezett legény tánc, hanem egyéb mozgalom, amely fokozatosan alakult ki. Ezek közé tartoznak a tánc egy ütés, versenyképes tánc az, hogy ki ugrik be, az egyéni kifejezés a férfiak forgó tartály, valamint - és talán mindenek előtt - pŕ159izdobovaná (cifrovaná) férfi sétál felvonulások és ünnepi fordulóban, és talán más soutŕ11Bŕ17Eivými táncos elemeket. Újabb lendületet is kiterjednek, valószínűleg dalokat novouherského stílusban. Etnochoreologové úgy véli, hogy a verbunk alakult külön tánc második felében a 19. század és a 20. században alakult ki a hat regionális típust. 
 Típusú dance 
 
 A jelenlegi állapot a kutatás, hogy fontolja meg hatféle Slovácko verbuŕ148ks: 
 
  1. szerte a városban Stráŕ17Enice 
  2. szerte a városban Kyjova 
  3. Haná morva-szlovák a környező városok és Hustopeŕ10De ŕ17Ddánice 
  4. Horŕ148ácko körül a Nagy Veliŕ10Dkou 
  5. Uherskohradišŕ165sko körülbelül Uherské Hradištŕ11B és Magyarország Brod 
  6. podluŕ17Eáckém szerte a városban Breclavi 
 
 Dance jellemzők 
 
 Slovácký verbunk továbbra is végez, és több funkció jellemzi a nagy érzelem, ami szintén összefügg azzal, hogy a tánc improvizatív, ezáltal nagyobb mozgásteret spontaneitŕ11B.Pŕ16Fvodnŕ11B jön újonc búcsú táncot, mielőtt a hadsereg, a táncos offset komoly lelki stressz A közelgő változás az életében, hanem azt is világossá tette, hogy ez a szolgáltatás, és megpróbálta befolyásolni a másik nem. A tánc uralja pszichológiai jellemzői, versenyképes és ez elvitt erotická.ŕ10Casem más férfi tagjai a közösségnek, fokozatosan építeni az emberek életének lehetőségeit, és így még az eddigieknél is új funkciókkal. Különösen fontos vált szertartásos funkciót, ami hamar kapcsolt képviseleti funkció, a kifejezés a természet, az azonnali mentális és fizikai állapota a táncos, majd az azonosulás a közösséggel és a közösségi csoportok. 
 
 Jelenleg továbbfejlesztése ceremoniális funkciók, mint verbunk része a díszszemle és a komplex késztermék szokások, amely alkalmazza a legjobban. Dancing in the parade otthon CHASY a közösségben szívesen Stárka előtt a házát, a nyitó és a záró táncok, minden csoport a városi fiúk érkezése után becsületét szerzés a lehetőséget, hogy az összes jelenlegi verbunk előtt táncolni. Fenntartása a funkciója is versenyképes maradjon, mint a táncosok, hogy milyen teljesítménnyel állnak szemben egymással. Újonnan szerzett iroda znakovosti - beszéd tartozó része a fiatalok, akik igazolták, hogy aktív kapcsolatot pozitív örökségének hagyományos népi kultúra. 
 Dance végrehajtása 
 
 A tökéletes design verbuŕ148ks kell értelmezni dominált több készség. Az első közülük énekel, és azt kell kezelni, és megfelelően használja a nyelvjárást. Egy jó táncos is nyújt jó ismeretekkel rendelkezzenek a repertoár a dalok, azaz a szövegek és dallamok, amelyek terén a tánc uŕ17Eívají.Z mozgásszervi teljesítmény is fontos, a mennyiség, a választék, a folytonosság és a végrehajtási szintje a tánc elemeit és számok. A táncos is kell kezelni a térbeli elrendezés, összetételét és árnyalatokat táncolni. Slovácký verbunk egyedülálló megnyilvánulása az emberi kreativitás csak azért, mert egy viszonylag kis terület Slovacko Morvaországban használ, és ugyanazon tánc motívumok (ugrik, hop, bounce, kopogtatott, csapadék pat, podupŕ16F taps, zömök, pŕ159ednoŕ17Eování, zanoŕ17Eování stb), de más módon a különböző intenzitása, gyakorisága, irány a lábak, esetenként a kezét és testtartás táncolni elhelyezni magukat mint már említettük, a hat regionális nyelvjárás típusokat. Sajátosság verbuŕ148ks rejlik, összetettsége és végrehajtásának minden egyes tánc valójában egy egyedülálló teljesítmény. Sami táncosok és a nézők észre verbunk nagyon érzelmes, valamint a múltban és ma is büszke arra, hogy kiváló táncos verbuŕ148ks - krimp. 
 
 Már az első évben stráŕ17Enických ünnepség kezdődött a verseny verbuŕ148ks, miután több évig, azonban eltűnt, és a hasznosítás 1986 óta. A legjobb táncos Slovácko verbuŕ148ks kezdődik regionális forduló után a döntőbe kerül sor, mint azt mutatják, a Nemzetközi Folklór Fesztivál Stráŕ17Enice. Erről a verseny a nagy érdeklődésre a látogatók körében a fesztivál, mert jött létre, hogy közvélemény-kutatás a közönség, a nyertesek listája is a következő áttekintésben. 
 
 Áttekintése a zsűri tagjai a legjobb táncos Slovácko verbuŕ148ks a Nemzetközi Folklór Fesztivál Stráŕ17Enice 2008-ban 
 
 A nyertesek a legjobb táncos Slovácko verbuŕ148ks 
 
 Perc Slovácký verbuŕ148ks listáját remekek a szóbeli és az emberiség szellemi kulturális örökség a Cseh Köztársaság rendkívüli esemény. Azonban hoz magával egy sor olyan intézkedést és kötelezettségekre, amelyek hazánk vállalta a cselekvési tervet, amely szerves része volt a válogatás jelölést. Meggyőző errõl az archívumban a National Institute of Folk Culture, ahol két példányban benyújtott dokumentumok Párizsban (egy angol és egy cseh) mentve. Ennek a cselekvési tervnek biztosítania kell a megőrzését Slovácko verbuŕ148ks jövő nemzedékei számára. Ha ez sikerül, majd erőfeszítéseit UNESCO a Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Intézet a népi kultúra és az összes többi szerepet játszott az előkészítésben jelölések bármilyen módon részt teljesítették. 
 

_______________________________________________________________________
Peter Toth <tothpeti at gmail.com> írta: 


> Az eszaki szomszedrol nem tudom, de Csehorszag levedette a "slovacky
> verbunk (dance of recruits)" nevu hagyomanyukat.
> 
> Sajnos csak csehul olvashato a hir es a tanc jellemzese:
> http://www.nulk.cz/Informace.aspx?sid=138&em=9
> 
> Peti
> 
> > Message: 3
> > Date: Wed, 30 Sep 2009 15:29:02 +0200
> > From: Fehér Anikó dr. <anikoduna at t-online.hu>
> > Subject: Re: [Folklista] Világörökség lett az argentin tangó
> > To: <lista at list.folkradio.hu>
> > Message-ID: <0B84209F0E28491BAC41029676A8C713 at AnikPC>
> > Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2";
> >    reply-type=original
> >
> > Lehet, hogy nem igaz - én egy népzenekutatótól hallottam és semmilyen
> > felelősséget nem vállalok az igazságáért:
> > szóval azt hallottam, hogy északi szomszédaink a csárdást védették le
> > világörökségként. Tudja valaki az igazságot?
> > FA
> > www.feheraniko.hu
> _______________________________________
> A Folklista szabályzata, melyet feliratkozáskor minden tag elfogad:
> http://www.folkradio.hu/illik.php
> 

<br><br>________________________________________________________<br><a href="http://ad.adverticum.net/b/cl,1,6022,342194,423138/click.prm">
Akár 200-250 ezer forint az őszi félévre! Igényelj Diákhitelt október 15-ig, és novemberben már meg is kapod! Diákhitel - Legyél, aki lenni akarsz!
</a>
További információk a(z) Lista levelezőlistáról