[Folklista] lista

András Boros borosmester at gmail.com
2009. Már. 3., K, 13:22:11 CET


Milyen jó lenne ezt nálunk is megrendezni!
A kormány, ha nem ad rá pénzt, akkor is !
Van rengeteg jó zenekar és tánccsoport nálunk.
Ez egy jó lehetőség a népzene megismertetésére és megszerettetésére.

üdv. Boros András
A Franciaországban tömegeket megmozgató esemény alapvető célja vidámságot és

felszabadultságot kelteni a köztereken, az utcákon, ahol délutántól
éjfélig szinte minden sarkot kisajátít a muzsika.


Fehér Anikó dr. <anikoduna at t-online.hu> írta (2009. március 3. 11:36):
>
>
> Hátha érdekel valakit:
> Üdv: Fehér Anikó
>
> www.feheraniko.hu
>
>
>
> SAJTÓKÖZLEMÉNY
>
>
>
> Hatfelé Európában
>
> - újabb főváros magyar intézete csatlakozott az idei Zene Ünnepéhez -
>
>
>
> Immár három éve a külföldi magyar intézetek is egyre koncentráltabban vesznek részt a június 21-i szabadtéri forgatagban. 2009-ben újabb helyszínekkel - Varsóval és Bukaresttel - bővült a pályázathoz csatlakozó fővárosok száma. Így ebben az évben már 6 európai városban léphetnek fel a Zene Ünnepén a magyar zenekarok, a külföldi magyar intézetek segítségével: Bécsben, Brüsszelben, Bukarestben, Párizsban, Pozsonyban és Varsóban.
>
>
>
> A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban. Jack Lang, az akkori francia kulturális miniszter felkarolta a kezdeményezést. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről ezen a napon. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én. A mára nemzetközivé vált rendezvény gondolata akkor is, most is ugyanaz: kicsiknek és nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt ingyenessé és ezáltal elérhetővé tenni a zenét. A Franciaországban tömegeket megmozgató esemény alapvető célja vidámságot és felszabadultságot kelteni a köztereken, az utcákon, ahol délutántól éjfélig szinte minden sarkot kisajátít a muzsika.
>
>
>
> Tavaly 191-en pályáztak és a több helyszínnek köszönhetően nyolc magyar együttes képviselhette hazánkat Európa-szerte. Párizsban két fiatal tehetséges zenekar, a Goulasch Exotica és a Folktronika lépett fel a magyar intézet saját szabadtéri színpadán, Párizs egyik legelegánsabb részén, a Luxembourg kert mellett.
>
>
>
> A Zene Ünnepi kiírás konstrukciója elüt az egyéb pályázatoktól, hiszen itt a tiszteletdíj helyett kapcsolatokat kínálnak a jelentkezőknek. A kiírók szándéka, hogy több magyar zenekarnak legyen lehetősége külföldi bemutatkozásra. A pályázat célja a Zene Ünnepén való egyszeri fellépésen túl az, hogy a kiutazó zenekarok a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő turnéikat.
>
> Az idei kiírásban a Magyar Intézetek tágították a kört: már nem csupán magyar népzenei gyökerű muzsikusokat keresnek. Olyan zenekarok jelentkezését várják, akik szívesen képviselik hazánkat a kárpát-medencei népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal, és ambíciójuk együttműködni belga, francia, osztrák, szlovák, lengyel és román szervezőkkel, művészekkel. Valamint, öntevékenyen keresik a kontaktokat jövőbeni külföldi megjelenéseik számára.
>
> Az intézetek biztosítják a zenekarok kiutazását és elszállásolását, és tanácsokkal segítik őket a további koncertek szervezésében, valamint vállalják a fellépő zenekarok anyagainak eljuttatását az adott ország sajtójához.
>
>
>
> A pályázatokat kétféle módon lehet beadni: elektronikusan vagy postai úton. Az elektronikus beadást a http://www.instituthongrois.fr/zeneunnep/palyazati_kiiras_2009.pdf címen található utasításoknak megfelelően végezhetik el.  Bővebb információ a zeneunnepe at instituthongrois.fr e-mail címen kérhető.
>
> Kérjük, amennyiben lehetőségük van rá, a mellékelt pályázati kiírást linkeljék fel Önök is az oldalukra, hogy minél több magyar zenekarhoz eljusson a híre!
>
>
>
> Pályázati határidő 2009. április 14-e, kedd éjfél.
>
>
>
> A kiírók a beérkezett hanganyagok alapján helyszínenként 1-3 együttest választanak ki és hívnak meg a hat fővárosba. A pályázat meghirdetésében és a nyertes zenekarok magyarországi fellépéseinek szervezésében szakmai partnerünk a Magyar Zenei Export Iroda (www.mxh.hu) és a Gödör Klub. A pályázat eredményhirdetésére ez utóbbi helyen kerül majd sor, május 12-én délután 4 órakor.
>
>
>
>
>
> Párizs, 2009. március 3.                                                                       Párizsi Magyar Intézet
>
>
> _______________________________________
> Kérjük, hogy a Folklistára írott levelekben szorosabban kapcsolódjatok a népzene-néptánc témához! Köszöni együttműködéseteket a Folkrádió csapata.
> http://www.folkradio.hu/illik.php
>
>-- 

        Boros András
        ügyvezető
        M:06 20 956 5734
        www.navigacio.com
   Navigáció Építőipari SzövetkezetTovábbi információk a(z) Lista levelezőlistáról