[Folklista] lista

Fehér Anikó dr. anikoduna at t-online.hu
2009. Már. 3., K, 11:36:13 CETHátha érdekel valakit:
Üdv: Fehér Anikó

www.feheraniko.huSAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Hatfelé Európában

- újabb főváros magyar intézete csatlakozott az idei Zene Ünnepéhez -

 

Immár három éve a külföldi magyar intézetek is egyre koncentráltabban vesznek részt a június 21-i szabadtéri forgatagban. 2009-ben újabb helyszínekkel - Varsóval és Bukaresttel - bővült a pályázathoz csatlakozó fővárosok száma. Így ebben az évben már 6 európai városban léphetnek fel a Zene Ünnepén a magyar zenekarok, a külföldi magyar intézetek segítségével: Bécsben, Brüsszelben, Bukarestben, Párizsban, Pozsonyban és Varsóban.

 

A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban. Jack Lang, az akkori francia kulturális miniszter felkarolta a kezdeményezést. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről ezen a napon. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én. A mára nemzetközivé vált rendezvény gondolata akkor is, most is ugyanaz: kicsiknek és nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt ingyenessé és ezáltal elérhetővé tenni a zenét. A Franciaországban tömegeket megmozgató esemény alapvető célja vidámságot és felszabadultságot kelteni a köztereken, az utcákon, ahol délutántól éjfélig szinte minden sarkot kisajátít a muzsika.

 

Tavaly 191-en pályáztak és a több helyszínnek köszönhetően nyolc magyar együttes képviselhette hazánkat Európa-szerte. Párizsban két fiatal tehetséges zenekar, a Goulasch Exotica és a Folktronika lépett fel a magyar intézet saját szabadtéri színpadán, Párizs egyik legelegánsabb részén, a Luxembourg kert mellett.

 

A Zene Ünnepi kiírás konstrukciója elüt az egyéb pályázatoktól, hiszen itt a tiszteletdíj helyett kapcsolatokat kínálnak a jelentkezőknek. A kiírók szándéka, hogy több magyar zenekarnak legyen lehetősége külföldi bemutatkozásra. A pályázat célja a Zene Ünnepén való egyszeri fellépésen túl az, hogy a kiutazó zenekarok a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő turnéikat.

Az idei kiírásban a Magyar Intézetek tágították a kört: már nem csupán magyar népzenei gyökerű muzsikusokat keresnek. Olyan zenekarok jelentkezését várják, akik szívesen képviselik hazánkat a kárpát-medencei népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal, és ambíciójuk együttműködni belga, francia, osztrák, szlovák, lengyel és román szervezőkkel, művészekkel. Valamint, öntevékenyen keresik a kontaktokat jövőbeni külföldi megjelenéseik számára. 

Az intézetek biztosítják a zenekarok kiutazását és elszállásolását, és tanácsokkal segítik őket a további koncertek szervezésében, valamint vállalják a fellépő zenekarok anyagainak eljuttatását az adott ország sajtójához.

 

A pályázatokat kétféle módon lehet beadni: elektronikusan vagy postai úton. Az elektronikus beadást a http://www.instituthongrois.fr/zeneunnep/palyazati_kiiras_2009.pdf címen található utasításoknak megfelelően végezhetik el. Bővebb információ a zeneunnepe at instituthongrois.fr e-mail címen kérhető.

Kérjük, amennyiben lehetőségük van rá, a mellékelt pályázati kiírást linkeljék fel Önök is az oldalukra, hogy minél több magyar zenekarhoz eljusson a híre!

 

Pályázati határidő 2009. április 14-e, kedd éjfél. 

 

A kiírók a beérkezett hanganyagok alapján helyszínenként 1-3 együttest választanak ki és hívnak meg a hat fővárosba. A pályázat meghirdetésében és a nyertes zenekarok magyarországi fellépéseinek szervezésében szakmai partnerünk a Magyar Zenei Export Iroda (www.mxh.hu) és a Gödör Klub. A pályázat eredményhirdetésére ez utóbbi helyen kerül majd sor, május 12-én délután 4 órakor.

 

 

Párizs, 2009. március 3.                                    Párizsi Magyar Intézet

 További információk a(z) Lista levelezőlistáról