[Folklista] Talán új néptáncos műsor januártól a Duna TV-n?

Kemecsei Gábor kemecsei at folkradio.hu
2007. Dec. 22., Szo, 09:04:38 CET


Ez olvastam a Országos Néptánc Baráti Kör oldalán!
www.onbk.freeweb.hu/ (hírek):


"Kedves Baráti Kör! 

A Duna Televízió a Magyar Táncművészeti Főiskola közreműködésével 2008. január második felétől Tánckaláka néven egy új, a Kárpát-medence magyar tánchagyományát bemutató műsorsorozattal kíván jelentkezni. Kíván, de sajnos a megfelelő anyagi források még nem állnak rendelkezésre. Így tisztelettel kérek minden néptáncot szerető barátunkat, hogy a leírtakat egyenlőre ne vegye 100 százaléknak!
Gondolom mindannyiunk nevében írhatom, hogy mindig öröm arról tudósítani, hogy a néptánc szerepel a médiában!
Íme a terv:

A Tánckaláka kéthetente, szombat esténként, a „Mentor Magyar Csillagok” című élő műsor keretében kerül megrendezésre. A program alapvető célja, hogy megismertesse a nézőközönséggel a magyar folklór széles tárházát, emellett szakmai zsűri értékelje a bemutatkozó együttesek produkcióit, lehetőséget adva a nézőknek, illetve a határainkon túl élő szakembereknek is az interaktív részvételre.

A műsorban való részvételre szakmai javaslatok alapján, a határon innen és túli amatőr néptánc csoportok közül a legjobbnak vélt tizenkét együttes került kiválasztásra. 

A tervezett program szerint három fordulóban (4 elődöntő, 2 középdöntő, 1 döntő) mutatkoznak be és mérettetnek meg a meghívottak, mely fordulókban továbbjutás esetén újabb koreográfiával kell megjelenniük az együtteseknek.

A Duna Televízió által felkért szakmai zsűri értékeli és pontozza a látott produkciókat, melynek eredményeként az elődöntők után egy-egy együttes jut tovább a középdöntőbe. A továbbjutott négy együttesből a középdöntő során a legjobb kettő kerül kiválasztásra a döntőben való szereplésre, ahol végül is kiderül majd, melyik együttes nyeri el a Tánckaláka első díját.

A szakmai zsűri mellett a közönségnek is lesz joga szavazni, mely alapján a legtöbb szavazatot kapott két együttes továbbjut a középdöntőbe, majd a középdöntőben látható együttesek közül a legtöbb közönségszavazatot elért két együttes is eljuthat 2007. április 29-én, a Tánc Világnapján a döntőben való megmérettetésre.

Külön díjban részesülhetnek azok a táncosok, akik előadói tehetségükkel kiemelkedő színvonalat nyújtanak a bemutatott koreográfiákban.

Az alábbi szempontokat vegyék figyelembe:

  * Táncosok összlétszáma: minimum 6, maximum 12 fő (nem feltétel a nemek azonos aránya)
  * Táncosok életkora: 16−25 éves kor (Kivételes esetben meghaladhatják a korosztályt)
  * Koreográfia időtartama: minimum 3 −maximum 5 perc
  * Saját zenekarral bemutatott produkciót kérünk bemutatni
  * A bemutatásra kerülő koreográfiák kiválasztásánál lehetőség szerint tartsák szem előtt az egyéni megmutatkozás lehetőségét.

A Duna Televízió biztosítja a fellépő együttesek utaztatásának, illetve szükség szerint 1-1 napi szállásának költségeit.

Postai út:    Duna Televízió, 1016 Budapest, Mészáros utca 48
E-mailen:      mentor at dunatv.hu
  
Üdvözlettel:
Pomezanski György
Duna TV alelnöke

Budapest, 2007.

Arról, hogy milyen szempontok érvényesültek eddig a zsűri és a táncegyüttesek felkérésében valamint a kiírásban, hogy kiket választottak ki, kérlek benneteket ne kérdezzetek. Ezt nem tudjuk, nem tudom. Szeretném hangsúlyozni, hogy a fent leírtak kizárólag olyan dolgok amik lehet, hogy nem valósulnak meg (amit szomorúan vennénk tudomásul), csak egy tervezet. Hogy mi lesz belőle majd meglátjuk (vagy nem)!"


További információk a(z) Lista levelezőlistáról