[Folklista] nagysajo

Agócs Gergely agocs.gergely at hagyomanyokhaza.hu
2005. Május. 13., P, 14:44:32 CEST


Szia ns!

Nagyajó nincs, ez csak félreütés volt, természetesen Nagysajót akartam írni. Paszmos és Vajola szomszédos falvak Nagysajó alatt (már Kolozs megyéhez tartoznak), Zselyk pedig Beszterce-Naszód megyében Nyugat felé szomszédos Paszmossal. Egy kicsit beljebb, a Mezoség közepe felé (azaz Nyugat felé) helyezkedik el Tacs, úgy tudom, ott is készült gyujtés. Érdemes tudni, hogy a nagysajóiként ismert zenekar(ok) tagjainak többsége - legalábbis a kilencvenes években - Vajolán és Paszmoson élt, az utolsó prímást, Gáspár Bélát beleértve. A zenéjükre mindenki azt táncol, amit akar, meg amit tud. Otthon, a konyhában, vagy a táncházban, ha mulatni akar. A színpad, vagy az eloadás, az más. Ott pontosan, hitelesen, megkérdojelezhetetlenül kell viselkedni, vagy legalábbis erre kell törekedni. 

Üdvözlettel

Agócs Gergely


 ----- Original Message ----- 
 From: nagy sandor 
 To: lista at list.folkradio.hu 
 Sent: Friday, May 13, 2005 9:25 AM
 Subject: Re: [Folklista] nagysajo


 Kedves Gergely,
 1.Koszonom a "kimerito" valaszod, ami ujabb kerdeseket fogalmazott meg bennem, ezeket a vegere hagyom. A nagysajoi dolog nem hagy beken igy en sem teged, a foldrajzi elhelyezesevel tisztaban vagyok, hisz magam is romania foldrajzat tanultam (tanitottak) a suliban, azonban azt minden zenesz vagy tancos tudja hogy vannak kifejezetten helyseghez kotott tancok (szeki, bonchida, szaszcsavas...stb) es vannak "regiohoz" (sajat meghatarozas) kotott tancok (szekelyfoldi, mezosegi, kalotaszegi, kukullomenti...) ami szamomra annyit jelent hogy nagyon ritka az a tancos aki pl a mezosegi, palatkai zenekar tancaba ne vigyen bele egy kis fuzesi, buzai vagy visai (stb) elemeket. Ilyen szempontbol kerdem maradjak halgatoja a nagysajoi zenenek vagy mit lehet ra tancolni (nagysajoit, paszmosit es vajolait nem tudok...)
 2. Tartozol nekem 3 buborekkal az "idegenszavak" vetelkedojebol, elengedem a tartozasod ha elarulnad nekunk hol van Vajola, Paszmos, Nagyajo na es Zselyk, es hol lehet a zenelyuket halgatni hogy legkozelebb ne legyek dilemaba hogy mit hallok (a tancukat nem kell megtanisd nekem!)?
 koszi, 
 ns


 Agócs Gergely <agocs.gergely at hagyomanyokhaza.hu> wrote:
  Tisztelt ns!

  Táncot Nagyajón is, Vajolán is, Paszmoson is gyujtöttek, nekem viszont a környékrol leginkább a zselyki anyag tetszik.
  Ezeket lehet rá táncolni.
  Kalotaszegit, felso-marosmentit semmiképp, de a tájegység az erdélyi Mezoség keleti peremén található. Amit Magyarországon mezoséginek ismernek, az valójában néhány északmezoségi (vagy belso-mezoségi) falu táncanyaga, ami földrajzilag is, de népzajzi szempontból is elég távol áll a Sajó mentétol ahhoz, hogy ne keverjük.

  Üdvözlettel

  Agócs Gergely
   ----- Original Message ----- 
   From: nagy sandor 
   To: lista at list.folkradio.hu 
   Sent: Thursday, May 12, 2005 2:51 PM
   Subject: [Folklista] nagysajo


   Sziasztok, 
   A szakvelemenyetekre volna szuksegem, nagysajoi (Beszterce megye, Ro) zenere mit lehet tancolni? Persze tudom a valasz: nagysajoit, igazabol a zenejuk nagyon szep de zavarban 
   voltam mert egy kicsit mezosegi, kalotaszegi, sot volt dallam sor ami inkabb felsomarosmentire hasonlitott. Lehet ra szegyenkezes nelkul valamelyik "regio" tancat jarni?
   udvozlettel
   ns
   Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com ------------------------------------------------------------------------------
 Yahoo! Messenger - want a free & easy way to contact your friends online? 
--------- következ? rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20050513/ed36eef3/attachment-0018.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról