[Folklista] nagysajo

nagy sandor nagysaci2001 at yahoo.co.uk
2005. Május. 13., P, 09:25:35 CEST


Kedves Gergely,
1.Koszonom a "kimerito" valaszod, ami ujabb kerdeseket fogalmazott meg bennem, ezeket a vegere hagyom. A nagysajoi dolog nem hagy beken igy en sem teged, a foldrajzi elhelyezesevel tisztaban vagyok, hisz magam is romania foldrajzat tanultam (tanitottak) a suliban, azonban azt minden zenesz vagy tancos tudja hogy vannak kifejezetten helyseghez kotott tancok (szeki, bonchida, szaszcsavas...stb) es vannak "regiohoz" (sajat meghatarozas) kotott tancok (szekelyfoldi, mezosegi, kalotaszegi, kukullomenti...) ami szamomra annyit jelent hogy nagyon ritka az a tancos aki pl a mezosegi, palatkai zenekar tancaba ne vigyen bele egy kis fuzesi, buzai vagy visai (stb) elemeket. Ilyen szempontbol kerdem maradjak halgatoja a nagysajoi zenenek vagy mit lehet ra tancolni (nagysajoit, paszmosit es vajolait nem tudok...)
2. Tartozol nekem 3 buborekkal az "idegenszavak" vetelkedojebol, elengedem a tartozasod ha elarulnad nekunk hol van Vajola, Paszmos, Nagyajo na es Zselyk, es hol lehet a zenelyuket halgatni hogy legkozelebb ne legyek dilemaba hogy mit hallok (a tancukat nem kell megtanisd nekem!)?
koszi, 
ns
 

Agócs Gergely <agocs.gergely at hagyomanyokhaza.hu> wrote:
Tisztelt ns!
 
Táncot Nagyajón is, Vajolán is, Paszmoson is gy#369;jtöttek, nekem viszont a környékr#337;l leginkább a zselyki anyag tetszik.
Ezeket lehet rá táncolni.
Kalotaszegit, fels#337;-marosmentit semmiképp, de a tájegység az erdélyi Mez#337;ség keleti peremén található. Amit Magyarországon mez#337;séginek ismernek, az valójában néhány északmez#337;ségi (vagy bels#337;-mez#337;ségi) falu táncanyaga, ami földrajzilag is, de népzajzi szempontból is elég távol áll a Sajó mentét#337;l ahhoz, hogy ne keverjük.
 
Üdvözlettel
 
Agócs Gergely
----- Original Message ----- 
From: nagy sandor 
To: lista at list.folkradio.hu 
Sent: Thursday, May 12, 2005 2:51 PM
Subject: [Folklista] nagysajo


Sziasztok, 
A szakvelemenyetekre volna szuksegem, nagysajoi (Beszterce megye, Ro) zenere mit lehet tancolni? Persze tudom a valasz: nagysajoit, igazabol a zenejuk nagyon szep de zavarban 
voltam mert egy kicsit mezosegi, kalotaszegi, sot volt dallam sor ami inkabb felsomarosmentire hasonlitott. Lehet ra szegyenkezes nelkul valamelyik "regio" tancat jarni?
udvozlettel
ns

Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com 

		
---------------------------------
 Yahoo! Messenger  - want a free & easy way to contact your friends online?  
--------- következ? rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20050513/97c480f4/attachment-0018.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról