[Folklista] cserebere

szamelp at npp.hu szamelp at npp.hu
2004. Aug. 26., Cs, 07:27:32 CEST


Tisztelt Pávai István és kedves listatagok!

 

Én Juhász Zoltánnal teljes mértékben egyetértek, örülök, hogy hozzászólt a témához.

 

Visszatérnék a cigányzenészekhez: 

Előbb szeretném leszögezni, hogy 1. semmilyen faji, fajellenes ideológiát nem követek (tőlem akár gótok is lehetnek, nem ez a lényeg), 2. az egyik legjobb barátom muzsikus cigány családból származik.

Kérdés: ha rábízom a kultúrámnak egy szeletét (itt zene) egy másik népre úgy 150-180 évig, egy olyan népre, akinek kultúrája teljes mértékben eltér a miénktől (ugye, 600éve közelíteni sem sikerült), vajon ez a nép ennyi idő alatt nem formálja-e a maga képére ezt a szeletet? Kezdődött azzal, hogy ők alkalmasak voltak a XIX.sz.-ban megváltozott zenei igények kielégítésére. Ez a folyamat mai napig tart. Előbb falusi cigányzene, városi cigányzene, majd magyar nóta, azután alföldi lakodalmas stílus (3+2), jelenleg pedig Lajcsi és a feketeszemek.

Első hallásra megdöbbentő, de gondolkozzunk el rajta. 

Akkor el kellene dönteni, hogy mi a folklór? Egy közel 100 évvel ezelőtti állapot visszahozása néhány órára (egy esti táncház), vagy átélni azt, amiről Juhász Zoltán írt? Az első az egy állapot, amiben az ember jól érezheti magát néhány órára, amiről pedig Juhász Zoltán ír, az őseink hite, gondolkodása, ami végigkíséri az embert a életének minden percében egészen haláláig.

 

SzP

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040826/beeda05f/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról