[Folklista] cserebere

Szabó László szablaszl at bonyhad.tvnet.hu
2004. Aug. 24., K, 22:43:58 CEST


Azt hiszem, Pávai Istvánnak igaza van. Nem biztos, hogy a forró fej, és az elődök tagadása új felfedezések gyökere lehet, vagy legalább is nem minden esetben. A dolgokat a megfontoltság, az értékekre való építés, és nem a rombolás viszi előbbre. 
Mellesleg a gyűjtött anyagok közzétételéről én is úgy gondolkodom, hogy akkor él az anyag, ha minél többek számára hozzáférhető. Ismerek egy koreográfust, nevezzük Sz. M.-nek, aki a mai napig ül az anyagain, mint kotlós a tojásain, és közben a szakma elhaladt mellette úgy, hogy mindenki "felsóhajt" a neve hallatán. Nem hiszem, hogy ez lenne valakinek az életcélja. Az ú.n. szakmai féltékenység szerintem a kis- vagy középszerű emberek védekező reflexe. Legyünk tisztában a saját képességeinkkel, és korlátainkkal.
Szabó Laci
 ----- Original Message ----- 
 From: Pávai István 
 To: 'Folklista a Folkrádió levelező listája' 
 Sent: Tuesday, August 24, 2004 10:01 PM
 Subject: RE: [Folklista] cserebere


 SzP: "A gyűjtő akkor is gyűjt, ha az általa szerzett gyűjtemény rajta kívül más embert nem érdekel. Ezt az ember a maga örömére teszi."
 Pávai István: A legtöbb gyűjtő valóban örömmel gyűjt, de van aki pl. egész életében kutatóintézet tagja, onnan kap kikültedési feladatot gyűjtésre, a gyűjtött anyagról önállóan nem is rendelkezhet, hiszen munkaidőben végezte a gyűjtést, az anyag a tudományos intézeté. Csak jelzem, hogy nem mindig a gyűjtőn múlik, hogy hozzáférhető lesz-e az anyaga.

 SzP: "Ha egyszer mégis érdekelne mást is a gyűjteménye, az rögtön átminősül árucikké? Csak azért, mert neki egyszer volt vele költsége?"
 PI: A gyűjtőnek nem egyszer van költsége a gyűjtéssel. A hangszeres cigányzenészek kizárólag pénzért muzsikálnak, tehát itt nem pusztán útiköltségről, felvevőeszlözről, nyersanyagköltségről van szó. A cigányzenészt érdemes piaci áron megfizetni, mert egyébként csak kedvetlenül és rosszul fog muzsikálni. Az ő zenéje ÁRU, ő ebből él, a falusi közösség mindig megfizette, ezért virágzott valamikor ez a zene. Amikor a falusi közösség már nem ilyen zenét akart vagy nem nem állt módjában megfizetni, a zenészeknek más megélhetés után kellett nézni, a folklór hanyatlásnak indult. A gyűjtőnek aztán további költségei vannak az anyagával, archiválni kell, katalogizálni, digitalizálni stb. Ha valaki baráti alapon kéri, hogy másolja át neki, akkor ehhez idő kell, felszerelés kell. Tudok olyan esetet, hogy valaki önzetlenül másolta barátainak a gyűjtéseit, egész hétvégéket rászánva. Aztán amikor egyszer azt monta, hogy bocs, most nincs időm, akkor ő volt a "szar alak". Vajon jogos annak nevezni? Egyébként a gyűjtőt sem a jog nem védi, sem más előnyben nem részesül. Ha az interneten közzé akarja tenni a digitalizált anyagát, az szintén költésgeket jelent, ha kiadja CD-n, az is egy veszteséges vállalkozás, tehát ha árusítja a CD-it, akkor nem nyerészkedik, hanem próbál valamit a költségekből visszatéríteni, esetleg pont azért, hogy a következő CD-t kiadhassa. A dolognak még sok vetülete van, ha érdekel a véleményem, kérdezzetek, szívesen elmnondom.


 SzP: "Engem nem hat meg (meg szerintem senkit se hasson meg), ha valaki "nagy név" valamilyen tevékenységben. Ő(k) sem isten(ek), hibázhatnak, mondhatnak marhaságokat, cselekedhetnek olyat, ami más ember számára visszatetsző. Ha egy "nagy névnek" minden elhiszünk sznobokká válunk. Nem ez megy most?"
 PI: Nem tudom kiről beszélsz, jó lenne nevén nevezni. Én sem vagyok híve annak, hogy bárkit istenítsünk, akár Bartókot vagy Kodályt sem. Erre ők nem is nagyon szorulnak rá. Az is jogos, hogy egyes megállapításaikat ne fogadjuk el. Persze nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük, s jó lenne, ha azt is tudnánk, hogy ők egykor miért jutottak erre vagy arra a következtetésre, amit mi most új adatok birtokában másként látunk. Szóval ha a dolgok mélyére akarunk nézni, akkor tájékozódni kell. Pl. el kellene olvasni Bartók és Kodály (és mások) népzenére vonatkozó írásait. Tévedés azt gondolni, hogy a folklórt még valamennyire ismerő utolsó énekesek, táncosok, zenészek Magyarországon szervezett fellépéseiből a folklór lényegét meg lehet érteni. Úgyanúgy, ahogy pusztán a könyvekből sem lehet.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040824/89b5e82e/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról