[Folklista] kritika

M.Béla m.bela at primposta.hu
2003. Okt. 30., Cs, 10:04:07 CET


Kritika? Ajánlás? Szerkesztés?

Régóta kívülről szemlélem - olvasom - a levelező listán folyó diskurzust. Eddig azért nem írtam, mert általában eltérő véleményemmel nem akartam zavarni köreiteket. Most is csak kérdőmondatokat írok, kérdőjeleket teszek gondolatmeneteitek útjába.
A kritika a mi(ti) köreinkben(tekben) lehet építő jellegű? 

Előre bocsájtom: Egyetértek azokkal, amelyeket kékkel beszíneztem, vitatom a zöldessárga színnel átírt mondatokat..


(Először olvassátok el még egyszer P I alább található írását!)

Nos:
1. Jó lenne a szakmától dícsérő szavakat, sorokat kapni. Még az is OK!, ha a más füllel, szívvel bíró - általam tisztelt zenésztárs, ellenfél, vagy az álalam egyáltalán nem kedvelt - kolléga elmondja, leírja véleményét. Előbb utóbb hatni fog.
2. Ha nem vagyunk eredeti környezetben folkzenét játszó csapat, miért kellene a stúdióban ezt eljátszanni? Csak azért, hogy valakinek így tessen?
3. Az tény, hogy a két féle zene eltér egymástól.
4. A lektori intézmény valóban jól működő "valami", de ez akkor is csak ahhoz vezetne (a ti köreitekben), hogy te lektorálod az én dolgaimat, én a tieidet. Ennek íy nincs értelme. Vagy van önjelölt rektor? Ő mindenhez ért?
5. Ez olyan probléma, amelyik nem csak itt a CD-ken jelenik meg. Erről a jelenségről hosszasan lehetne vitát folytatni.
6. Nem kellene bántani azokat, akik a színpad mellől gyűjtenek hagyományos zenét. Ő erre képes élete ezen szakaszában. Ti, vezető népzenészek: rögtön a faluban kezdtétek?
7. No lássuk. Hagy jöjjön az az ajánlás. De ugye nekem azért majd tetszhet más is?

Tisztelettel: Mészáros Béla ----- Original Message ----- 
 From: Salamon Beata 
 To: A Folkrádió levelező listája 
 Sent: Thursday, October 30, 2003 12:10 AM
 Subject: Re: [Folklista] kritika


 Mire gondoltál az ajánláslistával?
 Beja
  ----- Original Message ----- 
  From: Pávai István 
  To: 'A Folkrádió levelező listája' 
  Sent: Thursday, October 23, 2003 10:56 AM
  Subject: [Folklista] kritika


  Salamon Beja írta:"Én is hiányolom az építő jellegű kritikákat..."

  A kritika nem valaki, hanem valami ellen kellene szóljon. 1) Pl. azt kellene megírni, hogy az amúgy nagyon jó CD-n ez meg ez nem így kellene hogy legyen a zenében vagy a zerkesztésben. Pl. ha eredeti népzenét reprodukál az együttes, akkor természetellenes, mesterkélt az a gyakorlat, hogy a dallamváltásoknál a kíséret már egyből tudja, hogy milyen akkordot kell fogni. 2) Akkor lesz folklórszerű a felvétel, ha ilyenkor megtartják az előző akkordot, akkkor is, ha az eltér az új dallam kezdőhagjától. Az írott klasszikus zenében ez hiba lenne, de vegyük észre, 3) a népzene sok mindenben eltér a klasszikus zenétől, s ez nem csak a dallamokat jelenti, hanem az előadásmódot, a zeneakri összjáték gyakorlatát is.

  4) Az elmarasztaló kritika megelőzésének az lenne a módja, ha a CD-n való közreadás előtt a zenekar a felvételeit megmutatná legalább két olyan tapasztaltabb valakinek, aki feltehetően ért hozzá. Ezt korábban lektorálásnak nevezték, s a kiadók kötelezően alkalmazták, ma meg megy ki divatból, mert munkát ad az együttesnek, a lektori észrevételek nyomán itt-ott változtatni kellene.

  A mai CD-ken nagyon gyakran nem a zenével van a nagyobb baj, hanem sok a szerkesztési hiba 

  5.)A leggyakoribb hiba az erdélyi román (és magyar) anyagoknál, hogy tévéből frissen tanult dallamokat is fölvesznek az adatközlőktől, s azokat reprodukálják. 6) A másik hiba, hogy nem tudják pontosan, hogy az általuk játszott zenét hogyan kellene megnevezni, mert nem tudták megkérdezni, amikor valamilyen adatközlős koncerten "gyűjtöttek" a piros gomb megnyomása által. Ilyekor poétikus címeket adnak, hogy ezzel áthidalják a dolgot, de a CD-t jó pénzért megvásárló érdeklődő aztán találgathatja, hogy mit is hall, s arra vajon mit kellene (lehetne) táncolni.

  7) Talán jó lenne egy ajánláslistát közzétenni a Folkmagazinban a CD-kiadásra vállalkozók számára, s ha ennek nyomán kevesebb lenne a tévedés, annak a kritikáját könnyebb elviselni. Ha viszont egy CD-ről kimutatja a kritika, hogy akár csak 50 százalékban rossz, azt súlyos személyes támadásnak fogják értékelni a szerkesztők és az előadók, akkor is, ha kritika nem rosszindulatú.

  Pávai István


--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20031030/4205b530/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról