Re: [Folklista] határ

Petyko petya75 at freemail.hu
2003. Okt. 6., H, 14:48:12 CEST


Salamon Bea írta:

>>Nem árt, ha ezekkel a humoros dallamszövegekkel egy kis vérfrissítést adunk az amúgy is lecsupaszított, germanizálódott nyelvünknek.<<

Sot, itt téma volt, hogy hogyan lehetne a fiatalokat megfogni ennek a kultúrának az irányába: hát min keresztül lehetne egy fiatalt, ha nem a szexszen keresztül: :)) Tehát pl. énekóra keretében ilyen tréfás - de nem trágár! - dalokat lehetne tanítani, ill. szövegelemzést, magyarázatot tartani. Ilyenkor biztos jobban odafigyelnek az órán, és általában erre a kultúrára. 

De egyetértek Nickl Károly azon véleményével is, hogy mint ahogy az élet sem csak errol szól (bár ez mindenkit érdekel, meg gondolom, mindenki 18 év fölött van közölünk, tehát a lista felfrissítésére ez egy jó eszköz volt), úgy a népi kultúra sem csak errol szól; és támogatom, hogy ne csak errol szóljon ez a levelezo lista, hanem t. k. akár a népdalszövegek egyéb szimbólumairól is.

(Egyébként amikor a szakdolgozatomat a cigány népdalszövegek nyelvi képérol írtam, én se hagytam ki a trágár példákat - ez eléggé mesterséges beavatkozás lett volna a vizsgált folyamatban - , sot talán még ki is írtam oket, mert máskülönben értelmezhetetlen lett volna a szöveg, és/vagy a kapcsolatos párhuzam, elemzés. De itt is meg kell nézni, hogy mért nem hagytam ki: nem önmagáért a trágárságért, hanem, mert a tudományos vizsgálat részét képezte. Szerintem itt sem egyikünk se magáért a trágárságért idézett ilyen szavakat tartalmazó népdalszövegeket, kedves Károly...)

Kovicsán
--------- következ? rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20031006/87c8a42a/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról