Re: [Folklista] Legyen-e Folktévé?

vmf vmf at tippnet.co.yu
2003. Nov. 28., P, 10:57:51 CET


Lehet, hogy lemaradtam valamiről (nem olvastam a témával kapcsolatos összes levelet) - ezért elnézést, ha már nem mondok újat.

Szerintem nem csak, hogy KELLENE egy JÓ (szakmailag igényes) folk csatorna, hanem nagyon jó eredményt is hozhatna. Hiszen a "VivaTV" mellett a diszkók ... sem ürültek ki, továbbra is táncolnak benne.
A már meglévő összes néprajzi/népművészeti videós anyagot használni lehetne (kellene!), és az újakat is ebben az arhívumba tudni + sugározni (néprajzi jellegű kisfilmek, dokumentumfilmek, az MTV és DunaTV arhívuma és új felvételei, lemezbemutatók, kiállítások, fesztiválok +++és sorolhatnánk tovább is!). 
DE még mennyire, hogy jó volna!
Hiszen sokan ma már reggel bekapcsolják a TV és az egész nap dolgozik; és ha az a folk csatornára volna állítva ....!? Persze Pávainak igaza van: "...Szóval amit szeretnénk az egy külön szakosodott tévécsatorna, amelyhez sem a szakmai, sem a technikai, sem az anyagi feltételek nem adottak."

Ezzel viszont nem értek egyet : " ... Egyébként valóban azt akarjuk, hogy a táncházasok inkább a tévé előtt üljenek, mint táncházba járjanak? Pávai István" T.i. a kettő bőségesen megfér egymás mellett, a TV is és a táncházba járás is, és nem kell félni attól, hogy ha megjelenik egy ilyen csatorna akkor nem lesz aki járjon a táncházba!

Szerintem, ha valaki tud tenni lépéseket egy ilyen csatorna beindítása ügyében akkor azt mindenféleképp támogatnunk kellene!

nagy pista
Szabadka


 
 Feladó: Pávai István 
 Címzett: 'A Folkrádió levelező listája' 
 Elküldve: 2003. november 27. 23:04
 Tárgy: [Folklista] Legyen-e Folktévé?


 Bejával értek egyet. Az archív felvételek 99%-a amatőr, rossz minőségű, a TV-k nem szeretik. Igazuk is van, mert amíg ezeket házi videón még meg lehet nézni, a sugárzási láncon áthaladva további minőségvesztés keletkezik. Nincsenek digitalizálva, az eredetit az archívumok nem adják oda, tehát a másolat ismét rosszabb lesz az eredetinél.
 Másrészt az, hogy én 6 órán keresztül filmeztem egy erdélyi zenekart azonos kameraállásban, fontos dokumentumértékű felvétel, de nem TV-szerű. Fordítva is igaz: a tévések nem tudnak olyan táncfilmet készíteni, ahonnan a táncot meg lehet pl. tanulni, mert folyamatosan "kaszálnak" a kamerával, így tanították nekik az egyetemen, tilos néhány másodpercnél tovább maradni azonos kameraállásban.
 Szóval amit szeretnénk az egy külön szakosodott tévécsatorna, amelyhez sem a szakmai, sem a technikai, sem az anyagi feltételek nem adottak. Egyébként valóban azt akarjuk, hogy a táncházasok inkább a tévé előtt üljenek, mint táncházba járjanak?
 Pávai István
  

------------------------------------------------------------------------------

 From: lista-bounces at list.folkradio.hu [mailto:lista-bounces at list.folkradio.hu] On Behalf Of Salamon Beata
 Sent: 2003. november 26. 21:21
 To: A Folkrádió levelező listája
 Subject: Re: [Folklista] média szerepe


  Szijasztok!
  Szóval csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy pld. egy VivaTV-szerű folyamatos "folkcsatorna" esetleg milyen károkat tudhat elérni. Na meg azt is próbáltam jelezni, hogy sajnos a mi műfajunknak igencsak kevés jó minőségű TV felvétele van, azért, hogy LEGYEN, nem kéne olyat csinálnunk, mint a románok... Csak ugyanazt érnénk el vele, mint ők. (szerintem). De örülök, hogy mást is érdekel a probléma. Sajnos, többet nem tehetek ez ügyben, minthogy itt a listán feldobom a témát.
  Beja
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20031128/840b8c8f/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról