[Folklista] ékezetes írás

Petyko petya75 at freemail.hu
2003. Nov. 26., Sze, 22:29:45 CET


Az ékezet nélküli írásról:

>>Szabó Laci! Azt hiszem, az itt a fő gond, hogy vannak akik talán nem Magyarországról írogatnak hozzánk. (remélem).<<

Erről már kifejtettem a véleményemet, hogy aki nagyon akar, az külföldön is hozzájuthat magyar billentyűzetkiosztáshoz. Ha pl. én magyar Windows alatt le tudom tölteni és aktiválni a szerb billentyűzetkiosztást, akkor ugyanezt más is megteheti külföldről, nem magyar nyelvű Windows alatt, a telepítőlemezről a magyarral. Ez csak akarat kérdése.

Az viszont már technikai kérdés, hogy nem minden külföldről író honfitársunk rendelkezik olyan levelezőprogrammal, amelyik (hibátlanul) tudja a magyar ékezetes karaktereket megjeleníteni, átküldeni. (Káplár Tamás is ezért kezdett el ékezet nélkül írni, annak ellenére, hogy azelőtt ő is ékezethelyesen írt, mert olyan visszajelzéseket kapott, hogy a karakterei nem jelennek meg mindenkinél rendesen.)

A megoldás az Unikód ("UTF-8") lehetne. Ez egy olyan kódolás, ami független a számítógépektől, mindenütt ugyanazt a vizuális eredményt adja (pl. ennek segítségével lehet eszperantó kalapos betűket létrehozni és láttatni, és egyéb nyelvek speciális karaktereit is.). Azt viszont nem tudom, hogy az összes rövid- és hosszúékezetes betűink kódját tartalmazza-e ez a kódolás, de a gyakoribbakat igen: á, ö, ü, stb; a hosszú ő-t, ű-t, í-t meg ha tényleg nem lehet reprodukálni, akkor jobb híján azok rövid megfelelőivel helyettesíthetnétek; még mindig jobb, mint a, o, u - billentyűt nyomni helyettük.

K. Péter
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20031126/fffe5b4c/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról