<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML><HEAD><TITLE></TITLE>
<META http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=iso-8859-2">
<META content="MSHTML 6.00.2900.2802" name=GENERATOR></HEAD>
<BODY><!-- Converted from text/plain format -->
<P><FONT size=2><FONT size=3>Igen, Endre, csakhogy a kert végében való 
piknikezés is városi szokás, amit most már falun is átvesznek, mint minden mást. 
Akkor lehet "folklorizálódásról" beszélni, ha pl. a&nbsp;csíkszendomokosi 
lakodalomban is miccset szolgálnának fel, vagy más tradicionális alkalmakkor ez 
lenne a "kötelező" ételféleség, mint pl. adott esetekben a töltöttkáposzta stb. 
De lehet, hogy lassan ide is eljutunk, ezt Te jobban látod, ha gyakran 
megfordulsz Szentdomokosn ilyen alkalmakkor is.</FONT></FONT></P>
<P><FONT size=2><FONT size=3>Mielőtt bárki félreértené, hogy esetleg 
miccsellenes vagyok, ahogy a mahalánál is gondolták tévesen egyesek, elmondom, 
hogy mint Budapesten élő erdélyi magyarnak nagyon hiányzik a miccs az életemből. 
Ha hazautazom, a Bihari hegyekben mindig megállok azon a bizonyos micssütő 
helyen, el is neveztem Miccsigennek. Ugyanígy vagyunk a szintén a románoktól 
tanult&nbsp;zakuszkával és a padlizsánkrémmel is, amit Magyarországon sosem 
tudják úgy készíteni, ahogy mi szeretjük. Persze ugyanígy hiányzik a székely 
túróspuliszka (és még sok más), amit viszont mi székelyek nem úgy készítünk mint 
a regáti románok. De a székely ételek közül kevés terjed itt Magyarországon, 
amúgy a táncok és a zene közül is kevés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 
ez a legnagyobb magyarok által lakott terület Erdélyben (nem a Mezőség vagy 
Kalotaszeg), s hogy mind az egyes székely székekben, sőt a fiúszékekben is 
részben eltérő a tánc meg a zene, vagy legalábbis sajátos jellege, stílusa van. 
Persze nem annyira élő ez a zene, mint a Mezőségen, sok munkába kerül 
rekonstruálni, s a tánházzenekarok nem szívesen vállalnak fel ilyen 
rekonstrukciós munkát, könnyebb egy az egyben megtanulni a palatkai zenét vagy 
Neti Sanyit.</FONT></FONT></P>
<P><FONT size=2><FONT size=3>Üdv. </FONT><A href="http://www.pavai.hu/" 
target=_blank><FONT size=3>Pávai István</FONT></A></P>
<P><FONT size=3></FONT><FONT size=3></FONT><BR>-----Eredeti 
üzenet-----<BR>Feladó: lista-bounces@list.folkradio.hu [<A 
href="mailto:lista-bounces@list.folkradio.hu">mailto:lista-bounces@list.folkradio.hu</A>] 
Meghatalmazó Farkas Endre<BR>Küldve: 2006. február 14. 8:16<BR>Címzett: 
lista@list.folkradio.hu<BR>Tárgy: [Folklista] MICCS<BR><BR><BR><BR>A 
"MICCS"-sütés és evés már-már Erdélyben is falusi hagyománnyá nőtte ki magát. 
Legalábbis ezt tapasztalom, amióta feleségem szüleinél gyakorta megfordulok 
Csikszentdomokoson.<BR>A "hegyen" eltöltött hétvégék elmaradhatatlan kellékévé 
vált a miccs, a de a kert végében is megsütjük, ha úgy 
aalkul!:-)<BR><BR><BR>Amit lényeges még elmondani szerintem ehhez a témához, 
hogy a miccs semmit sem ér, ha nem parázs fölött, rácson van elkészitve.<BR>A 
vendéglőkben legtöbbször olajban sütött miccset árulnak, aminek nem sok köze van 
a szén felett sütötthöz, amit még sörrel is meg szoktunk locsolni a megfelelő 
pillanatban... (és persze, sörrel érdemes leöbliteni fogyasztás után 
is)<BR><BR>Hát ennyit tudok hozáfűzni a mititei-hez.<BR><BR>Üdv 
Bákóból!<BR><BR>endre</FONT></P></BODY></HTML>