[Folklista] Hold Viola

Németh György nemgy at freemail.hu
2011. Aug. 20., Szo, 19:35:31 CEST


 Kedves folklistások! Vegyetek magatokhoz két napi hideg élelmet és ha van hozzá türelmetek, próbáljátok elolvasni a kissé hosszúra sikeredett hozzászólásomat is. Aztán vitatkozhatunk is róla.
 
Holdviola
Szerintem ez még csak nem is vördmjuzik, egyszerűen popzene, igaz, hogy senki nem fogalmazta még meg, hogy mi is az a vördmjuzik. Popzenének is elég halovány, nagyon sápadtan pislog, - végül is Holdviola. A nevük találó, bár gondolom azt hiszik magukról, hogy Napként ragyognak, és valamelyik rokon vagy barát is ebben a szellemben írta meg a kritikátlanul lelkendező kis recenziót róluk a „Kulcs a muzsikához” alcímű portálon. Most megkaptuk, csak éppen nem illik a zárba...
Megnéztem több, mint fél tucat videójukat, az énekesnő elég negédesen énekel, ahhoz képest, hogy meg van győződve, hogy népdalt ad elő. A Bánat c. kislemezes számuk Aranylemez lett, de a tucc, tucc és a gyerekkórus mögül alig-alig hallani ki az énekesnő bágyadt hangját. Egy néptáncegyüttes rendszeres fellépő partnerük, ezzel, mint egy új, második eszközzel is próbálják bizonyítani a „népi” gyökereket.
Egyértelmű, hogy ami szól, annak a népzenéhez semmi köze sincs, az eredeti népdal minden szempontból egy egész más zenei világba került át. Aki ezt szereti, az a popzenét szereti, és semmit nem tud meg a népdalok világáról, ez újabb válasz azokra a makacsul visszatérő hangokra, hogy a tömegekhez csak ilyen, és hasonló módon lehet közelebb vinni a népzenét.
Véleményem szerint, ez egy PR technika.  A Holdviola a popzeneiparban tevékenykedik, de mivel az élvonalba elég nehéz betörni, a közönségért folytatott küzdelem részeként kitaláltak egy olyan hamis címkét, amellyel elfoglalhatnak más pódiumokat, azok felelősei ugyanis felkészületlenek, de úgyis fogalmazhatok, hogy tudatlanok, felületes ismereteik révén divatáramlatok sodorják őket. Ezzel nemcsak a közönséget vezetik közösen félre, hanem kiszorítják a valóban népzenét játszó zenekarokat, énekeseket. Ebből egyenesen következik, hogy a közönség a népzenével való találkozás hiányában így magát az eredeti népzenét soha nem ismerheti meg, és így nem is szeretheti meg. Tehát a más zenei világba való transzponálás, nemhogy közelebb visz a népzene megértéséhez, hanem azt a világot, amelyet a népzene fogalmaz meg, és a mai ember számára is közvetít ma érvényes üzeneteket, egyenesen hétmérföldes távolságra taszítja.
 
A Nox stratégiáját utánozzák, akik a „Hej Dunáról fúj a szél”, c. népdal-feldolgozásukkal kezdtek, és a show-t a néptánc jelentette, de akkor sem a népdal és a néptánc keltette fel az érdeklődést irántuk, hanem az üzleti zenei világban kötelező újszerűség, és szokatlanság. És mit tartottak meg belőle? Amint lehetett megszabadultak a már szükségtelen eszközöktől.
Minap felfigyeltem az egyik strandon, egy, a kocsijuk mellett cigarettázó furcsa társaságra, akik technó jellegű zenét hallgattak. A monoton zenét időnként egy gadulka hangja szakította meg, természetesen beleágyazva ugyanabba a zenei világba.  Ez így az ízlésük szerinti zene volt, és valódi, nem „cikizős” zenei élményt jelentett a számukra, ezt egész viselkedésükön tapasztaltam. Ebből persze nem következik, hogy bármit is tudnának a bolgár zenéről és hogy, felmerült volna bennük a legcsekélyebb érdeklődés is iránta.
Ugyanez a problémám van a vördmjuzikkal is, az is hasonló eredményre vezet, habár jobban felismerhetők benne a népzene világára emlékeztető jegyek, de sajnos már nem közösségek hozzák létre saját használatra, hanem az éppen futó divatot kiszolgálva, városi közönségnek szánják fogyasztásra. (És ráadásul túl sok a selejt).
 
A véleményformálók felelőssége jól megmutatkozik a következő videón. Itt ugyan nem aggattak hamis címkét semmilyen zenére, de a divatok hatása alatt a leleményes tévés szerkesztő, egy különben más felvételeken is kitűnő jazz együttest úgy akart a közönséghez közelebb hozni, hogy mivel zenéjük tizenegy-tizenhatodos „kopanica” ritmusban íródott, civileknek álcázott táncosokat vett rá, hogy táncolják rá a néptáncot. Az eredmény katasztrofális, nézzétek meg!
 
http://www.youtube.com/watch?v=xAvTPQNKVHE
 
Ui.
 
 
Meghallgatva a Motiva együttes számait, Kovács Nóri valóban szépen, a népdalt ismerve és értve énekel. De ennek semmilyen jelentősége nincs, mert egy más zenei rendszerben, ez nem feltétlen előny, inkább furcsán hat. A Motiva is a pop-rock műfajt képviseli.
 
Németh György
 További információk a(z) Lista levelezőlistáról