[Folklista] Hold Viola

Szabó László szablaszl at gmail.com
2011. Aug. 19., P, 16:47:08 CEST


Sziasztok!
Aranka, a feldolgozásnak akkor van helye és értelme, ha valami olyan 
többletet tud hozzáadni az eredeti "műhöz", ami abból hiányzik. Ha ez a 
kívánalom nem teljesül, akkor öncélú magamutogatásról van szó és nem érdemel 
figyelmet az így létrehozott "fércmű".
Bartók és Kodály alapvetően klasszikus zenészek, zeneszerzők voltak és az ő 
munkásságuk jóvoltából a klasszikus zene újult meg olyan frissességben, ami 
korábban ismeretlen volt a hangversenylátogató úri közönség előtt. Azok a 
parasztemberek, akik az ő fonográfjaik tölcsérébe énekelték tudásuk 
legjavát, mit sem tudtak erről a "csilláros" világról, nem beszélhetünk 
oda-vissza hatásról. Ettől még a bartóki-kodályi életmű teljes, értékeit a 
maguk helyén kell keresnünk: a klasszikus zene értékrendjében. Mintegy 
munkásságuk melléktermékeként hagyták ránk a temérdek felgyűjtött népdalt, a 
gyűjtés metodikáját és a feldolgozott anyag elméleti következtetéseinek 
vaskos gyűjteményét. Ettől persze ők még nem váltak népzenészekké, ami nem 
is baj.
A másik dolog, hogy a gyűjtött anyagokban megszólaló nénik és bácsik milyen 
hangon adják elő tudásukat, mennyire nyávog a hegedű, stb. - ez teljesen 
részletkérdés, nem tartozik a lényeghez. A népzenével ismerkedőknek nem 
elsősorban ezeket a felvételeket ajánlom, hiszen a gyakran szánalmas 
előadásmód nem nyerheti meg a laikus tetszését. Ezek inkább a népzenével 
mélyebben foglalkozók számára nyújthatnak lényegi információt egy-egy 
változatról vagy előadásmódról. Persze - szerintem - az is álságos tévhit, 
hogy a diszkós nemzedéket a diszkósított népzenén keresztül lehet megnyerni 
a műfaj számára. Szerintem a tiszta, igaz, őszinte és igényesen előadott 
népzene vonzza magához az érdeklődést, és aki ennek hatására sem kedveli 
meg, annak nem kell erőltetni semilyen csomagolásban. Én sem szeretem a diós 
tésztát, még ha rántott húsnak maszkírozzák sem.
Összegezve: nem kell felháborodni semmilyen feldolgozáson, az idő és az 
izlés úgyis kiveti az értéktelent.
Üdvözlettel:
Szabó László
szablaszl at gmail.com
http://www.bartina.tk 




További információk a(z) Lista levelezőlistáról