[Folklista] Lista digest, 88 kötet, 18 szám

julia redo redojuli at gmail.com
2010. Nov. 11., Cs, 14:16:06 CET


Egy képzeletbeli kihallgatott beszélgetés a Xavér-féle gondolkodóknak:

-Ti hogy csináljátok?
-Mi teszünk bele ugye csomósodásgátlót, attól 5 évre garantált az állag.
-Hát persze: Így biztosított a szavatosság, természetes!
-Aztán kell bele még zselésítő anyag, de az E 632 féle, nem a 429-es, mert
attól lesz olyan finom krémes. Olyan selymes Ízű! Nagyon különleges: csak
úgy olvad a szájpadláson. Tartalmas, sűrű, olyan igazi tejszínes pudingot
idéző!
-Igen,igen, a legújabb kutatások szerint is nem csak édes kell legyen egy
kissé, de krémesen olvadó is, hiszen ez hozza be a csecsemő kori törődés
élményt az agyi traktusba.
-Ja persze: hát édesítő is feltétlenül hívja magát ide, ahogy mondod, de
persze nem a cukor, hiszen ahelyett már itt van a szacharóz, amellyel a
zsiradék képződést is lehet csökkenteni természetesen!
-És hát ami még fantasztikus, az a színe: Döbbenetes ez az aranyba hajló
bézs a hófehérbe márványozva!
-Hát és mellette ott fénylik a gránátvörös!
-Fénylik?! Ragyog! Az ragyog kérlek! Nagyon kiemeli az egészet!
-És mint tudjuk, a látvány mérhetetlenül fontos az Íz mellett!
-Nem is beszélve az illatról! Tényleg, azt hogy éritek el? Ezt a
különlegesen finom nemes bükkfa tüzelésű füst hatást az illat tartományban?
-Hát igen... ez az aroma valami csoda. A kémikusaink évtizedeken keresztül
kísérleteztek, dolgoztak rajta! A tudomány és a gasztronómia találkozásának
gyöngyszeme! Hihetetlen, hogy milyen mérföldekre, sőt fényévekre vagyunk már
attól a műveletlen világtól, ahol még mit sem tudtak az emberek, csak úgy a
földből rántották ki a mindenféle zöldségeket. A porból, a sárból, a
trágyából! És tudatlanságukban fogalmuk sem volt a fertőzésekről, a
tápértékekről, az ízhatásról! Nem csoda, hogy a mondás is így szól: "beszél
mindenféle ződségeket!" Középkor! Nálunk az előállítás során egyetlen
porszem nincs még a levegőben sem! És természetes az a gazdságosság, ahogyan
bármiből, mondom bármiből képesek vagyunk zamatokat, ízeket előállítani. Ez
a precizitás, ez a gyönyörű rend és rendszer az emberi fejlettség, a
kultúra, a civilizáció csúcsdísze!
-Így van, ahogy mondod! Ti mindenre gondoltok: a vitaminok, melyek a
szervezetet táplálják, erősítik, Ti viszont a csomagoláson is feltüntetve
emlékeztettek a jelentősségükre!
-Ja és ami még a tökéletesség záloga itt, az mint tudjuk ugye, a csomagolás!
Nem csak egy agyag tálban odatenni egy hímzett kendővel és annyi! Tiszta
legyen, esztétikus színeiben, informatív, és persze védőgázas, hiszen nem
csak máról holnapra szánjuk, de lehessen az étek gusztusos, még egy fél év
múlva is!
Hát ez egy csoda! És tudod, ami a legirigyelésre méltóbb ezekkel a pontos
mérésekkel, ezzel a kristály tiszta rendszerrel, hogy MINDIG ÍGY SIKERÜL!
Nincs selejt! Nincs olyan, hogy most nem olyan lett, ez MINDIG TÖKÉLETES!
Hol vagyunk már attól az elmaradott paraszti világtól, amikor kiment a
tudatlan asszonyka a kertbe, amit az emberrel megkapált, behozott egy kiló
krumplit, sárgarépát, hagymát pirított a tűzön, tejfölt vett elő a kamrából,
és Ízlés szerint fűszerezett?! Ha Ha! Micsoda ételek!



További információk a(z) Lista levelezőlistáról