[Folklista] Az első napi Tilos maratoni főzés partitúrája

Keszthelyi Imre keszthelyi at tilos.hu
2010. Jún. 4., P, 10:50:38 CEST


Köszönjük az összes közreműködőknek a segítséget, a zenészeknek
(BudaFolkBand, Herczku Ági, Nikola Parov bandája) a hangulatot,
a Jóistennek pedig az időjárást...

Imre


Slambuc, Birkása 50 személyre

SLAMBUC

Hozzávalók 50 személyre:
  a.. 75 dkg füstölt szalonna
  b.. 10 fej vöröshagyma
  c.. 10 kg burgonya
  d.. 3 kg füstölt kolbász
  e.. 15 paradicsom
  f.. 15 zöldpaprika
  g.. 7,5 dl olaj
  h.. 3 kg lebbencstészta
  i.. 5 evőkanál édes-nemes pirospaprika
  j.. 10 evőkanál ételízesítő
  k.. 5 teáskanál őrölt cseresznyepaprika

Elkészítés:

Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk,
apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A
kolbászt karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk,
gerezdekre vágjuk.

A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a
szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd
kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát,
hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az
ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel,
hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott
kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd
egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt
puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs
megdagad benne, és a burgonyával együtt omlós lesz.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 960 kcal



Sárgakása

Hozzávalók: 12 kg birkahús (+3 kg csont), 3 kg vegyeszöldség, 10-15
zeller, 10-15 karalábé, 3 kg vöröshagyma, 1 kg fokhagyma, 3
kgzöldpaprika, 6-8 kg köleskása, só, 1 kg szalonna.

A birkahúst kockára vágjuk, a zöldségekkel együtt bő vízben együtt főzzük
(a csont alulra kerüljön). Amikor a hús már majdnem puha, a zöldségeket
kiszedjük, helyére a köleskását szórjuk. Tovább főzzük, míg a kása
teljesen megpuhul. Tetejére sült szalonnakockákat szórunk.




Birkahúsos kása

Hozzávalók: 15 kg kicsontozott birkahús (csontjával), kb. fél liter olaj
vagy 1 kg szalonna, 10-15 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg
pirospaprika, 10-15 nagy sárgarépa, 10-15 petrezselyemgyökér,
1 evőkanál  fokhagymasó, 20-30 zöldpaprika, 10-15 nagy paradicsom, 4 kg
hántolt köles, só.



Elkészítés: A felhevített zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott
hagymát. Hozzátesszük a kis kockára vágott húst, a zöldpaprikát és
zsírjára pirítjuk. Meghintjük paprikával, beletesszük a
paradicsomcikkeket és a kockára vagy karikára vágott zöldséget.

Megsózzuk és fokhagymasóval ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, gyakori
keverés közben, közepes tűz felett félpuhára pároljuk. Ekkor beletesszük a
kölest, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy a lé egy ujjnyira ellepje a
zöldséges húst. Gyenge tűzön, lassan készre pároljuk, közben többször
óvatosan megkeverjük, mert könnyen leég.



Birkahúsos kása bográcsban

Olajon vagy szalonnán megfonnyasztunk 10-15 nagy fej aprított hagymát. 15
kg kis kicsontozott  birkahúst, 20-30 zöldpaprikát beletéve zsírjára
pirítjuk. 25 dkg. pirospaprikával meghintjük, belerakunk 10-15 nagy
paradicsomot felcikkezve, 10-15 felkarikázott sárga-, fehérrépát.
Ízesítjük fokhagymasóval, sóval. Kis vizet öntve alá, sűrűn keverve,
közepes tűzön félpuhára pároljuk. 4 kg hántolt kölest adunk bele, annyi
vizet öntünk rá, hogy kétujjnyira lepje az ételt. Gyenge tűzön, többször
óvatosan kevergetve, lassan készre pároljuk.







További információk a(z) Lista levelezőlistáról