[Folklista] blog

Bakonyi István Sityu bakonyii at yahoo.com
2009. Okt. 21., Sze, 09:43:21 CEST


Na végre, megszólaltál. Ezt többen is így értettük. És igen, hajrá VIDÉK!

Mert ugye vannak a vidékiek, meg azok akik majd kiköltöznek...

De azért a Lokit illik békén hagyni, mert neki a másodosztály messze van, de van akinek igen közel volt...

Sityu
________________________________
From: Tárkány-Kovács Bálint <cimbalom at freemail.hu>
To: lista <lista at list.folkradio.hu>
Sent: Tue, October 20, 2009 7:30:25 PM
Subject: [Folklista] blog

Sziasztok!

Bocsánat, hogy csak most reagálok, de 297 levéllel ezelőtt olvastam utoljára a folklistát, nem nagyon jut rá időm sajnos.

Szóval nem esett jól, hogy így a torkomnak ugrik valaki és azonnal sérteget is. A magas lóra gondolok, amit alám tettem, vagy tettek... Egyébként köszönöm a jókívánságot, remélem egy nap tényleg alám tesznek vm jó magas lovat titkos pártfogóim! Én meg azt vettem észre, bár nagyon-nagyon kevesen, de néhányan - akik messze laknak a bekötőúttól, kilóg a kapanyél a szájukból, vetőmag van a zsebükben, gémeskút a kertjükben és fagyit esznek bicskával - mégis azt hiszik h Budapesten meg nagy, és különösen magas lovakon járnak az emberek. :D Az viszont jól esett hogy mások meg higgadtságra intettek minden rögtönítélőt.

Szóval a kérdéses riportot egy inforádiós munkatárs követte el velem az egyik táncházban, úgy este 11 körül, még nyáron. Fölvette, aztán most egy hete rakta végül ide föl, mert a válság miatt kirúgták az infótól és nem akarta veszendőbe menni az anyagot. (én már nem is emlékeztem erre, és nem értettem ki idézget itt engem, de aztán írt egy emilt, fölhívva a figyelmem a cikkre, és emlékeztetve az elkészültének körülményeire. Átolvasva a cikket egyébként nem tűnt föl ez az olvasat, biztos nincs megfelelő pszichológiai alkatom) Mint arra kedves Ánti fölhívta a figyelmet, ez egy vágott anyag. Beszélgettünk a sráccal vagy 10 percet, ebből lett 4-5 mondat kivéve. 

Az ominózus mondattal kapcsolatban az a véleményem, hogy hál' Istennek, a vidéki táncházak sokfélék, és más táncok is divatoznak, nem csak az a 4-5 ami a Budapesti táncházakban. Például Nyíregyházán a nyiregyi főiskolások táncházában a kismagyarországi táncok, zenék sokkal népszerűbbek mint az erdélyiek. Az erdélyit is ismerik és szeretik, csak a saját környezetük zenéit, nyírségit, szatmárit, bődit jobban. Jó lehet olyan vidéken születni, amelynek van néphagyománya, amelyet igazán sajátjaként ápolhat. De amúgy Budán se rossz fölnőni, de mindenképp jobb mint Pesten, pláne Újpesten ;) Azt is szeretem amikor csak a saját hagyományos táncaikat táncolják, például itt pest környékén a szlovák falvakban a hagyományőrző együttesek. De még itt is sokféle a táncház, mert a hagyományőrzők mellett van, ahol van néptáncegyüttes is, akik meg erdélyit, moldvait is táncolnak. Ennek a
 magam részéről örülök, mert ez gazdagít. Én legtöbbször budapesti táncházakban zenélek, és elszomorít, amikor egy szatmárira alig, egy somogyira, bődire meg egyáltalán nem állnak föl táncolni, a székire meg már csak néha énekelnek, és szinte sose kérik. Szoktunk erről diskurálni, hogy ez miért van így, én nem is tudom, divat.

Miután vm olyasmivel foglalkozom, hogy a valamikori vidék kultúráját átmentsem a jelenbe és a városba, nem hiszem h én vagyok a ti emberetek kedves Bence és László, a vidék vs. bp iszapbírkozáshoz. Szerintem úgy általában ezen a listán, kifejezetten vidék kedvelő emberek vannak. De azért igenis hajrá Fradi! A Lokinak csak malaca volt! Legalább nem az Újpest... :D 

uff, én beszéltem!
Bálint________________________________________________________
AEG-ELECTROLUX-ZANUSSI beépíthető gépek-mosogatógépek-tűzhelyek-hűtők ORSZÁGOS házhozszállítással!
AKCIÓ! – Nálunk minden AEG MOSÓGÉP és SZÁRÍTÓGÉP 5 ÉV díjmentes GARANCIÁVAL kapható!
RENDELJ MOST VIDEÓ termékbemutatóink segítségével a MARKABOLT.hu-tól!
http://ad.adverticum.net/b/cl,1,6022,358766,443259/click.prm

_______________________________________
A Folklista szabályzata, melyet feliratkozáskor minden tag elfogad:
http://www.folkradio.hu/illik.php      


További információk a(z) Lista levelezőlistáról