[Folklista] Program ajánló.
Ferenczi István
ferencziistvan at t-email.hu
2009. Nov. 3., K, 11:08:33 CET
Sziasztok kedves lista tagok!
A következő hétvégi programot szeretném ajánlani a figyelmetekbe.
Remélem, hogy ezzel a program ajánlóval nem sértem meg a lista szabályzatot.
Ha igen, akkor mindenkitől elnézést kérek.
Ha ezért kitiltást kapok egy hétre, akkor nem kérem vissza magamat a listára.
Véleményem szerint valamelyest ez a program kapcsolódik a népzenéhez és a néptánchoz.
Üdvözlettel, István.
Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben - Kiváló családi program mindenki számára!
November 7-én és 8-án Szent Márton Újborfesztivált és Libatort tartanak a szentendrei Skanzenben. Lesz újborkóstolás, Márton napi felvonulás töklámpással, táncház, koncertek és libák galibája a színpadon. A tökéletes libaétkek elkészítésének titkát Bede Róbert konyhafőnök és lúdspecialista osztja meg a látogatókkal.
November 7-én és 8-án az ország számos múzeumában és tájházában rendeznek Márton napi rendezvényeket, a szentendrei Skanzenben is ezen a hétvégén tartják a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort. A hagyomány szerint ezen a napon mindenütt nagy lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. A régiek úgy tartották, minél többet isznak, annál több erővel és egészséggel vértezik fel magukat. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, a sült liba csontjából pedig időt jósolni: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Ezen a hétvégén a Skanzenben is a hagyományos népszokásokat elevenítik fel, de a látogatók a modern konyha ízeibe is belekóstolhatnak.
Gasztronómia és hagyományok
A fesztiválra tizenhárom neves magyar borász hozza el zamatos újborait, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes ízvilágát. Az újborokon kívül más finomságok is várnak a vendégekre: Bede Róbert konyhájában ízletes lúdfalatokat lehet majd kóstolni, hiszen a Márton napi Libato(u)r keretében meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti majd el mindenki szeme láttára. De kóstolható lesz majd természetesen a sült libacomb és sült tök, lúdkása és sokféle rétes is. A múzeumban működő Jászárokszállási Fogadó szombat este exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket.
A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeket is rengeteg program várja: lesz vidám tollfosztó, krumplipuska és lampion készítés, töklámpa faragás, gyertyamártás mézeskalács készítés. Az elkészült lámpásokkal mindkét napon a 16 órakor kezdődő lampionos felvonuláshoz lehet majd csatlakozni. A szombati vidám zenés felvonulást a Szeredi család vezeti, míg a vasárnapi díszes Márton-napi felvonulás élén a Lajta Néptáncegyesület céhes legényei állnak.
Idén a felnőttek sem maradnak játék nélkül. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban, melynek feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, de ki lehet majd próbálni a lopózást is. A Borkalandozások címet viselő workshop jellegű programban Zilai Zoltán nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, annak készítéséről és egyéb érdekességekről.
Szombaton színpadra lép a Buda Folk Band, vasárnap pedig a népszerű Vujicsics Együttes és az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes ad közös koncertet a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható lesz Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, a jó hangulatért pedig Bödőcs Tibor humorista gondoskodik majd. Az előadások közti szünetekben a Fosztóképző vidám színpadi vetélkedőben vehetnek részt a látogatók, melynek középpontjában a kukorica és a jókedv áll. Minden alkalommal két 4 fős családi vagy baráti csapat mérheti össze ügyességét. Itt dől el, hogy kik tudnak gyorsabban kukoricát fosztani, morzsolni és darálni, majd a végén egy tál puliszkát megenni.
További információk:
www.skanzen.hu
Részletes program
Gasztronómiai és borszakmai programok a fesztiválsátorban
November 7-8. (szombat-vasárnap)
10:00-18:00 Hagyományos libaétkek kóstolója a Fogadóban és Bede Róbert konyhafőnök pultjánál
10:00-18:00 Újborok bemutatója és kóstolója a fesztiválsátor kiállítóinál
10:00-14:30 „Márton az újbor bírája” – beszélgetések az újborról Zilai Zoltán nemzetközi borbírálóval, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető
10:00-14:30 Bor TOTÓ és lopózás eredményhirdetés és díjátadó mindkét nap 15:00-kor
10:00-14:30 Liba TOTÓ eredményhirdetés és díjátadó mindkét nap 15:00-kor
November 7. (szombat)
19:00 A Jászárokszállási Fogadó ünnepi vacsorája (Előzetes jelentkezés szükséges!)
Színpadi programok a fesztiválsátorban
(Műsorvezető: Zugmann Zoltán)
November 7. (szombat)
10:30-11:00 Márton Napi Libato(u)r Receptverseny Gála megnyitója Bede Róberttel
11:00-12:00 Gulyás Terka, avagy aki a müzlit nem szereti, rossz ember nem lehet – a Mikropódium Családi Bábszínház bábelőadása gyermekeknek
12:30-13:30 Lúdas Matyi, a Hahota Gyermekszínház színielőadása
14:00-14:45 Ének a pincéhez, a Musica Historica régizene együttes bordalokat, asztali muzsikát és táncokat ad elő a XV–XIX. századi Magyarországról
15:00-16:00 Lúdétkek Receptverseny Gála, a Bor TOTÓ és a Liba TOTÓ eredményhirdetése
16:00-16:30 Buda Folk Band világzenei koncertje
16:30-17:30 Buda Folk Band moldvai táncháza
A szünetekben Fosztóképző vetélkedő.
November 8. (vasárnap)
10:00-11:00 Angyalbárányok, Écsi Gyöngyi bábelőadása gyermekeknek
11:30-12:30 Lúdas Matyi és Gáspár története három verésben, előadja a Gabalyda Bábszínház
12:45-13:30 Bordalokat játszik a Borvirág Zenekar
14:00-15:00 Gyászliba Galibája, a Meseláda Bábcsoport bábelőadása gyermekeknek
15:00-15:30 Bor TOTÓ és Liba TOTÓ eredményhirdetés Zilai Zoltánnal
15:30-16:00 A fesztiválszínpadon Bödőcs Tibor humorista
16:00-16:30 A Vujicsics Együttes kedvcsináló koncertje
16:30-17:30 A Vujicsics Együttes táncháza, közreműködnek az Opanke Pomázi Szerb Hagyományőrző Egyesület táncosai
TÁJEGYSÉGI PROGRAMOK
(Alföld és Kisalföld tájegység)
09:00-18:00 Arany gesztenye libacombért!
10:00-16:00 Vidám tollfosztó; Márton-napi időjóslás; Jóslás; Kovácsolás; Gyertyamártás; Őszi asztali és ajtódíszek készítése; Márton búcsú a Lajta Néptáncegyesülettel; Lúdgége tészta készítés; Lampion készítés; Krumplipuska készítés
13:00-16:00 Töklámpás készítés
13:00-15:00 Mézeskalács készítés
16:00-18:00 Esti tűzgyújtás és körtáncok
10:00-16:00 Jászkiséri Csete Balázs Honismereti Egyesület játszóháza (szombaton!)
10:00-16:00 Tollsíp és kenőtoll készítés (vasárnap!)
Márton-napi felvonulások
November 7. (szombat)
16:00-kor a Szeredi-család vezetésével vidám, zenés, lampionos-töklámpásos felvonulás indul a Kisalföld tájegységből, az ásványrárói portától a fesztiválsátor előtti máglyáig.
November 8. (vasárnap)
16:00-kor a Lajta Néptáncegyesület céhes legényeinek vezetésével díszes Márton-napi felvonulás indul a Kisalföld tájegységből, az ásványrárói portától a fesztiválsátor előtti máglyáig.
Mindkét menethez várjuk a vendégeink csatlakozását, a Skanzenben készített töklámpásaikkal és lampionjaikkal vagy anélkül!
Tárlatvezetések
13:00-14-00 Régi konyhák titkaiba vezet be szombaton Kiss Kitti, vasárnap Bereczki Ibolya
13:00-14.00 Márton búcsú házról házra Palenik Józseffel (mindkét nap)
15.00-16.00 A szőlő- és bortermelés tárgyi emlékeit mutatja be dr. Sári Zsolt (vasárnap)
A tárlatvezetések mindkét nap a Kisalföld tájegységből, a Szent Anna kápolnától indulnak.
Boros és egyéb kiállítók
Bárdos és Fia Pincészet - Mátraalja, Polgár Pince Kft. - Villány, Kovács Julianna - Tokaj-Hegyalja, Demeter Pincészet - Eger, Taschnervin Kft. – Sopron, Zódor László - Siklós, Corvinum Selection - Budapest, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Dél-Balaton, Galambos Pincészet – Tokaj-Hegyalja, Dúzsi Tamás - Szekszárd, Monyók Pincészet – Tokaj-Hegyalja; Agárdi Pálinkafőzde - Agárd, Pálinkaház Kft. – Székesfehérvár;
Vagoemt Kft. - Szarvasgomba
Egyéb lehetőségek
Márton napi csemegék kóstolhatók a különböző rendezvény pontoknál: sült alma, sült krumpli, sült tök, pattogatott kukorica, kemencés lángos, szilvalekvár, mézes termékek, szarvasgomba, sült gesztenye.
Lovaskocsis körséta rendelhető a múzeum területén (fizetős program; indulás az Alföld tájegységből, a fesztiválsátortól)
Nosztalgia fotó Lúdas Matyi zsánerjelenetekkel (fizetős program; Alföld tájegység, a hajdúbagosi portán)
A Skanzen Vonat menetrend szerint közlekedik
Márton napi hagyományok
Az 1990-es évek közepén Magyarországon is elkezdett terjedni az újbor kultúrája. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoportóját nyitották fel nyilvánosan és ünnepélyesen 1996. november 11-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. jóvoltából. Ezek után a magyar bormarketing szakma elhatározásából az újborral együtt Szent Márton és a libaevés kultusza lassan a magyar köztudatba is beívódott. Szent Márton napja (november 11.) alkalmából ma már az ország több helyszínén, vendéglátóegységében tartanak Márton napi libanapokat, hódolva a gasztronómiai élvezeteknek.
További információk a(z) Lista levelezőlistáról