[Folklista] fotókiállítás

Ziku Evantia evantiaz at freemail.hu
2008. Júl. 8., K, 13:01:29 CEST


 Fotókiállítás csángómagyarokól, románokról és romákról 
[ 10:03; 7.7.2008 ] 

Csángómagyarok, románok és romák tekintenek vissza Hegedűs Dóra fotográfus szubjektív képeiről, amelyekből kedden nyílik kiállítás Budapesten, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület galériájában.

A fekete-fehér riportfotók idén áprilisban készültek Bákó megyében. Hegedűs Dóra, aki a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnöke is, az MTI-nek elmondta: képei szubjektívek, a fotókon békében megférnek egymás mellett a csángómagyarok, a románok és romák, ahogy lakóhelyükön, a Szeret völgyében is sok száz éve már.

"A Szeret völgye toleranciára, alkalmazkodásra tanít, a 300 évnyi magukra hagyatottság megtanította a csángomagyarokat a túlélésre. Talán egyedül itt érhető el és érthető meg a köztes lét érzése. 

Egyik faluban még szinte a motorizáció előtti fejlődési szinten élnek, dolgoznak az emberek és beszélik anyanyelvükként a magyart, s nem sokkal odébb már a XXI. század minden vívmányával és terhével megáldva már csak arra emlékeznek, hogy a nagyszüleik magyarul imádkoztak" - fogalmazott a művész.

A kiállítást Brezina Zoltán fotóművész nyitja meg. A megnyitón moldvai népzene és mese kalauzolja el a látogatókat a Kárpátokon túli világba. A tárlat július 26-ig tekinthető meg. (mti)

___________________________
Papírképek akár ingyen! Digitális fényképezőgépek már 5000 Ft ajándék fotókidolgozással a FotoMarket Online Fotóáruházban!  http://www.fotomarket.hu
További információk a(z) Lista levelezőlistáról