[Folklista] Népzene oktatása

Ségercz Ferenc segerczferi at freemail.hu
2007. Dec. 20., Cs, 10:59:40 CET


Kedves Zsuzsi!

Valóban igazad van, amit irtál az oktatásról, ahogy billentyüt ragadtál, érződik az elkötelezettség és a kultura iránti igény is, ami valljuk meg nem minden népzenésznek erénye, főleg itt nálunk székelyföldön, de máshol is... Persze van egy kis magyarország, ahol nehéz autentikus uton tanulni, és muszáj "hinni a mesékben" vagyis az állami intézményben. Nem is akarok okoskodni, csak arra hivnám fel a figyelmet, hogy ez nem tündérmese.

Vannak tudáscsomagok amit igy egybe érdemes meg kapni, erre jó az iskola, mert segit, és papirt ad, amibe a társadalom meg bizik, tehát könnyebbb dolgod van. Nem baj ha bizol ezekbe, szép kis gyüjteményed lehet otthon, az a Te magabiztonságodat és státuszodat erősiti ebbe a társadalomba.

A diplomás orvosodról pedig van egy iskola, ellen-, példám, amit egy riportban láttam, egy olyan tévébe, h ha be vallom, akár le is törölhetnek a folklistáról! Nos az Amazonas környékén történt a dolog , sötét erdő sürüjében, hogy egy frissen mosott orvosnéni, segiteni akart, merthogy legyen vége a varázslóknak, meg minden eretnekségnek, ami nem néz jól ki a modern világunkba. Több tonna antibiótikummal, és  a gyógyszeripari maffia seggrepacsijával a háta mögött ott állt a nagy sötétség ellen. Zárójelbe: jó segge volt a csajnak, szőke volt és kékszemü....hmm. Nyomta is be az ottaniakba a sok anyagot, antianyagot, legális drogot, mérget, és ajánlotta, hogy ne vigyék varászlóhoz, mert nem kell. A várt hatás el maradt. Egyszerü hülésbe haltak meg gyerekek, addig amig a varászló ujra divatba nem jött. És azt sem mondhatod, h nem értett a szakmához, sőt diploma, s mindenféle...

Nemcsak a diploma maga, hanem a tudás és az egész megközelitési mód elsősorban a társadalomnak szól. Ha egy olyan társadalomban élsz, ahol le se sz... a diplomádat, ott az eredményeidben sem bizhatsz. Visszatérve a zenére: ez a társadalom ma már nincs. Megnézném azt a Széki bulit ezelőtt 30évvel, ahol a külhoni vendég a hegedü helyett nyiregyházi diplomát vesz elő. 

Persze minden sulinak vannak gyenge diákjai. Ezelőtt 4-5évvel hallottunk Nagykárolyba egy olyan diplomás csodazenekart, hogy egy becsületes székely falusi bálba annyi bicskát össze szedtek volna,  h övék lehetne a legnagyobb székely bicskamuzeum. És mindez azért mert nem a népzenét megszülő társadalom normái szerint képzelték el azt a néhány gyanus pillanatot, amit meg kell néha oldani. ...már megin a társadalom. No, fujjátok fel a társadalmatokat! de hát én is fel fujhatom, mert más nincs. Ami volt azz se volt jobb, csak a népzene benne élt. És vele együtt halt meg a népzene is. Igyhát örüljünk, h ennyicske maradt, hátha ez sem lenne....

Kellemes karácsonyt, mindenkinek, tisztelettell, Ségercz Feri, Árkosról!További információk a(z) Lista levelezőlistáról