[Folklista] Friss

Endre Q endre.q at gmail.com
2007. Dec. 20., Cs, 09:41:28 CET


Egy fórumról:
Egy táncházban is muzsikálótól vélemény:
"a népdalokat sem a nép írta, csak a nép tehetett róla,
hogy valakinek a műve fenn maradt. "

Endre


Nagy István <tancos at eunet.yu> írta, 2007.12.20.:
> A
> népzene.hu - ról érkezett
> (a teljes írás itt olvasható: http://nepzene.hu/?teljes_cikk=207511198087789&tipus=nepzene )
>
> " .....Ha ez a körítés kell ahhoz, hogy beinduljon a feléledés, hát akkor - egyelőre - ezt kell csinálni!..."
> "....Beszéljünk kicsit a zenétekről: elég rendhagyó, kicsit mix, vagy legalábbis nem egykönnyen beskatulyázható. Van valamilyen \"hitvallásotok\", stílus, irányvonal, amit követtek?..." Alapvetően természetesen zenei ízlésünket igyekszünk kielégíteni a zenekaron keresztül. ..... Megpróbáljuk az autentikus magyar népzenét a mai ember érdeklődési körébe becsempészni. Sajnos ez hagyományos módszerekkel ha nem is lehetetlen, de mindenképp nehéz vállalkozás. (A FolkError mellett azért próbálkozunk ezzel is egyéb, autentikus zenekarjainkkal). Összefoglalva tehát amellett, hogy olyan zenét játszunk, amit szeretünk, reménykedünk abban, hogy segítségére vagyunk a népzene "ápolásának". "
> ...
> "Kicsit mélyebb..: szerintetek ma milyen esélyei vannak a népzenének? Mennyire kell hűnek lenni az \"eredetihez, autentikushoz\" - egyáltalán, számotokra ez mit jelent?
>
>  Azt hiszem, elég nehéz volna bebizonyítani, hogy hűek vagyunk az eredeti felvételekhez. Ahogy ezt korábban is tárgyaltam, modern szemlélettel nyúlunk az autentikus elemekhez. Nem azért, mert így jobb, dehogyis. Természetesen az úgy tökéletes, ahogy volt, ahogy van. Viszont ahhoz, hogy nagyobb teret nyerjen, nagyobb "esélye" legyen, ahhoz kompromisszumokat kell hozni - nekünk pedig ez nem esik nehezünkre, akkor miért ne adjuk meg neki a lehetőséget? Volt hál'Isten nem is egy olyan visszajelzésünk, hogy valaki a zenénk hallatára elkezdett népdalt, népzenét hallgatni, sőt tanulni! Egyébként valószínűleg nem tette volna. A feldolgozott népzene jótékony hatását mi így képzeljük el."
>
> Csak azért hoztam a (kivonatolt) cikket ide, mert most ez a téma aktuális a listán - a cikk meg ettől függetlenül készült és jelent meg (gondolom én).
> nagypista
>
>
> ________________________________________
>
> Minden nap frissül a www.folkradio.hu:
> rádió, folknaptár, fórum, sajtószemle, galéria, dalszövegtár
>
> A Folklista címe: lista at folkradio.hu
> Figyelem! A válasz automatikusan a listára megy. Ha magánlevelet akarsz küldeni, cseréld le a címet!
> ________________________________________
>


-- 
"Az igazsag létezik, csak a hazugsagot talaljak ki" !


További információk a(z) Lista levelezőlistáról