[Folklista] Népzene oktatása

Zsuzsi zsuzsa.melody at freemail.hu
2007. Dec. 19., Sze, 22:14:28 CETSzervusztok!

Most írok ide először. Eddig csak olvastam mások véleményét, sokszor "okoskodását", de most úgy éreztem, betűt kell ragadnom.
Előzményként arról, hogy én miket is végeztem: Ének-zene, népzene szak Nyíregyháza
                                            Néptánpedagógus szak Nyíregyháza
                                            Néprajz szak (remélem januárban) Debrecen
Tehát úgy érzem sok mindenre van rálátásom. Azért nem írom azt, hogy mindenhez értek ezeken belül, mert számomra ezek az iskolák mutatták meg, hogy mennyire szűk is az ismeretem.
DE ezeken a helyeken kaptam egy "térképet" melynek segítségével az engem érdeklő témákat megtalálom.

És szerintem ez a lényeg!!!
Lehet itt kritizálni a tanárképzést, lehet itt írogatni a Folkmagazinba, de szerintem először mindenki üljön le egy csendes szobába, és nézzen mélyen magába.
Igenis szerintem csak az atnítson állami finanszírozású oktatási intézménye, akinek államilag elismert papírja van róla! Vagy bárki is tiszta lélekkel megy el a szomszéd faluba egy emberhez, aki azt állítja, hogy tud gyógyítani? Mindenki azt kérdezi először, van-e papírja lóra!!
Másik dolog! Igaz, a paraszt bácsitól is lehet tanulni, sőt, kell is. Ezt a főiskolákon is tudják, hiszen jól tudom, hogy ott is az eredeti anyagokra támaszkodnak. 
De például Netti Sanyi bácsi tudott megfelelő stílusban rábaközi dust kísérni? 

A pedagógusoknak az a feladata, hogy a meglévő ismereteit, a pedagógiai programokban előírt követelményeket, át tudja adni tanítványainak a gyermekek számára megfelelő és célravezető módszerekkel.

Végül! Aki annyira nagy zenésznek tartja magát, az kis erőfeszítéssel el tudja végezni a Nyíregyi Főiskola ének-zene, népzene szakát! ÉNEK-ZENE, NÉPZENE SZAKÁT! Így együtt, merthogy így jelenik meg a minden évben kiadott Felvételi Tájékoztatóban. A zenei műveltség pedig nem ártott még meg senkinek. Vagy nem kíváncsi arra egy népzenész, hogy a Gyimesben használt jellemző hangszerösszeállítás melyik zenei kor hatására alakult ki, és hogy akkor milyen zenék szóltak az uralkodói sztalok mellett? Satöbbi, satöbbi....

No persze ez az én véleményem, de tudom, hogy többen is így vélekednek.

Minden jót, tisztelettel: Kovács ZsuzsannaTovábbi információk a(z) Lista levelezőlistáról