[Folklista] ..ne már...

Szász József Árpád SzaszJ at olajterv.hu
2007. Dec. 18., K, 16:25:41 CET


Boby,
	itt mindenki egyetért abban, hogy a kettőt nem kell összekeverni. Sőt, megcselekedhető célként beszélhetünk a széles publikum tudatosítása érdekében.
	Ennek érdekében épp arról beszéltem korábban, hogy az egész mozgalom elindítói is nagyon jól képzett muzsikusok, feldolgozások, zenék szerzői voltak és most is azok. És ahogy István is mondta, nem mai találmány az újítás, feldolgozás. De miért kezdtek a népzenével foglalkozni? Mégis mi fogta meg őket? Pld. Bartókot, ahogy Anikó is mondja. (most már divatszerűen is lásd EU-t)
	Ez nem azt jelenti, hogy abbahagyták korábbi alkotói tevékenységüket. Sőt, azt sem állítom, hogy ők aztán népzenészek lettek. És azt sem mondom, hogy mindenki álljon le. És tessék azonnal a saját népi kultúránkkal foglalkozni. És az is távol áll tőlem, hogy a te vagy a többi kollega kibontakozását korlátozzam, sőt bennetek, bennünk látom a reményt, hogy felélesszük ismét. De éppen ezért nem gondolhatjuk, de főleg nem mondhatjuk másoknak, hogy amit a mai táncházakban sajnos egyre sűrűbben játszik egy "fémhúros" stb. zenekar, na az népzene. Ráadásul, nagyon jól tudják, hogy miben térnek el. Vagy ha nem, meg kell kérdezni a még ma is élő hagyományőrzőket, és a téma szakértőit, tudósait. Szerintem nem mondanak ellent egymásnak.
	Amit még szerettem volna közölni, megerősítem: én nem tartom kívánatosnak, hogy az akármilyen jó és nyilván értékes művészeti ágak bekerüljenek a táncházakba, a mozgalomba. Maradjunk a kezdeti, maga a mozgalmat is behatároló, meghatározó céloknál. Hagyjuk tisztán, mert még így is elég nehéz kibogozni, kikristályosítani hogy valóban felélesztésről, akár értékmegőrzésről beszélhessünk.
	No és arról szívesen beszélnék még, hogy hogyan lehetne tisztítani látásunkat. Ehhez dugjuk össze fejünket és tanakodjunk.
Hajrá,
Szász József
További információk a(z) Lista levelezőlistáról