[Folklista] TH

Számel Péter peterszamel at vipmail.hu
2007. Ápr. 5., Cs, 08:44:03 CEST


            Szép jó reggelt mindenkinek!
Látom újból történik valami ezen a levelezőlistán. Persze megoldva semmi nem lesz, de a vita az kell! 
Ha már táncháztalálkozó élménybeszámoló, akkor szeretnék csatlakozni (vagy ez nem az a téma?, mert mint szokott, ez is több szálon fut).Eddig leginkább kívánságműsor-szerű bírálatokat olvastam.Tehát számomra pozitív volt ez a THT - bár csak vasárnap voltam -de nem azért, mert milyen jó dolgokat láttam ott, hanem azért, mert hála az égneknem láttam olyanokat, amitől általában hányok. Teljesen vad dolgokra számítottam, de ilyeneket nem láttam . Ez egy átlagos THT volt. Nem láttam például balkáni szaxofonzenére táncoló embereket moldvai-szerű viseletben. Ez jó! Bár én azon gondolkoztam, hogy ha lesz ilyen, akkor jövőre elintézném valamelyik vajdasági tánccsoport fellépését a THT-n úgy, hogy mindehez a 3+2 zenekar adná a hangot.
Ez a nemzetiségi, meg magyar kérdés meg úgy érzem, hogy soha nem lesz megoldva. Aki valahol kisebbség, annak nem feltétlenül kell, hogy kisebbségi érzése legyen! Másrészt meg a magyarok (magukat magyarnak vallók) egy része sem tudja emberi módon kifejezni magyarságát. Hogy a THT-n kell-e nemzetiségi műsor, én nem tudom megmondani. Talán nem, mert akkor csak sértődés van, ha kihagynak valakit. Itt van például az előttem megszólaló görög képviselet. Ha történelmi ismereteim nem csalnak, akkor a görögök nem élnek itt évszázadok óta. Egyáltalán, mióta kell magyarországinak lenni egy nemzetiségnek, hogy hazaiként tekintsük rájuk? Csak azért, mert Magyarországon van egy csomó kínai, meg ír, stb. Ők is jöhetnének! Nem baj az, ha olyan a THT, hogy van minden, de az biztos, hogy én és még sokan mások nem mennénk el! És nem azért, mert nemzetiségellenesek vagyunk. Lehet csinálni magyarországi kissebbségek THT-ját! Arra még el is mennék, de a magyar az maradjon már magyar! 
És itt kitérnék arra, hogy mitől lehet jó és főleg értékes egy THT.Azok, akik a néptáncot, népzenét szeretik (nem divatból), azoknak nem az a lényeg, hogy minden évben lásson, halljon valami újat, hanem ők egy "örök retro világként" tekintenek erre, ami azt jelenti, hogy pontosan a már jólismert dallamot, táncok inspirálják őket jókedvre. A fogyasztó-típusú ember meg mindig keresi az újat, a nem megszokottat. Tehát Pávai István elméletét a hagyományos kultúráról nyugodtan lehetne alkalmazni a THT-nál is, és olyan programot készíteni, ami megfelel ennek a kategóriának.A népművészeti liberalizmusnak (mindig mutassunk újat, nem baj, ha szar is, nem látva az összefüggéseket), mint minden liberalizmusnak semmi pozitív hatása nem volt eddig és nem is lesz! Nem veszem észre azt, hogy olyan rettenetesen bővülne a népművészetért rajongók, mégkevésbé a be-, vagy elfogadók tábora. Ez utóbbiak a legfontosabbak ma Magyarországon, ugyanis, mint a végletek országa, jellemző, hogy vannak akik nagyon szeretik, és vannak akik meg nagyon nem. Nincs egy jó erős átlag, aki elfogadja, ismeri. Mi mindent szélsőségesen csinálunk. Zeneiskoláinkban neveljük a profi nép (és nem népzenészeket), akikegy nagyon szűk réteg számára már bármit eljátszanak az adatközlők stílusában, Soprontól Bákóig, mindezt már 18-20 évesen. Szükség van erre? Nem lenne nagyobb szükség arra, hogy a többen tudjanakegy kevesetmuzsikálni, táncolni!? Nem volna több értelme támogatni a helyi megmozdulásokat, hogy esetleg az Alföldön többen szeressék az alföldit, mint a moldvait!? Így Beloianniszban a görög táncház lenne a legnépszerűbb :) (nem tudom egy ébként, hogy mi ott a helyzet). Az tudom, hogy Pakson kidöglött a magyar táncház, de az emberek megtöltötték a termet görög táncház alkalmával. Ezt a tényt kezelhetjük sértődötten, meg filózhatunk rajta, de nem változik meg. A tizedik ilyen után már abba sem mennének el.
Még a THT pozitívumairól annyit, hogy két értékes része volt: egyik az, ahol a fiatalok (ill. kezdők, amatőrök, kisebb együttesek) be tudnak mutatkozni, másik a folkkocsma. Ez utóbbi talán többet érdemelne, mert a lényeg talán ott van. Nem azért, mert inni lehet, hanem mert emberek itt alkotnak valamilyen közösségeket (még ha ez ideiglenes is), itt kommunikának, cserélnek véleményt. Szakmai kontroll is van, mert Pávai Pista sokat mászkált arra :) A nevét is meg lehetne reformálni, mert a kocsma az elég nyomasztó jelző.
Szerettem volna több adatközlőt látni, de Pál Pista bácsi műsora is csak néhány perc volt, és mikor már-már Palóclandon éreztem magam,akkor a dudás fiúk rögtön nekiálltak moldvai-szerű muzsikát püfölni.
Szóval a THT még mindig egy kultúrális kavalkád, és egymás mellé kerül a jó és a bóvli, valamint az egymást ütő színek .
Ja, és nem éreztem rajta a Budapesti Tavaszi Fesztivál illatát, így nem értem, hogy mi köze van a kettőnek (biztosan valami lóvé ügy), de azok, akik a legtöbbet hangoztatják a hagyományos értékeket (tehát mi), legyünk már annyira igényesek és ne csináljunk magunkból bohócot mások és magunk előtt! Tessék már áttenni a THT-t a böjt utáni időszakra!!!

szép napot (szépen süt a Nap!)

SzP

-- Eredeti üzenet --
Feladó: Szász József Árpád<SzaszJ at olajterv.hu>
Címzett: lista at folkradio.hu
Másolat: 
Elküldve: 2007.04.0418:48
Téma: Re: [Folklista] THKedves Evantia,Én sokad magammal sajnos nem tudom elmondani ugyanazt,pedig soha nem zárkóztam el más népek zenéjétől, kultúrájától.Nem mellékesen hol van még ilyen nagy érdeklődés más nemzetiségi tánc és zene iránt mint itt?A mereven elzárkózás itt nálunk tehát nem általános, a magyar iránt viszont, ha nehéz is észrevenni de igen, lásd magyar kultúra támogatottsága hazánkban (máséhoz képest béka-sejhaja alatt), nembeszélve a szomszédos országokban.Az együttmulatozásnak pedig szerintem nincs akadálya.Szeretettel,Szász József> > nincs még egy ilyen internacionalista és kompromisszumkész nép > mint a magyar.> > Ezt kipróbálhatjátok más országokban élve.> > Ez tényleg így van! Minden nap büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy > Magyarországon nőhettem fel, ahol soha, semmilyen atrocitás nem ért > amiatt, hogy kisebbséginek születtem, használhatom az > anyanyelvemet, megülhetem az ünnepeinket. Épp ezért nagyon fájó > egy-egy ilyen megnyilvánulás. Évekig könyörögtünk a Találkozó > szervezőinek, hogy a nemzetiségi táncházaknak is adjanak teret. Most, > végre megkaptuk, és nagyon boldogok voltunk. > Soha nem fogom (nem is akarom) megérteni, hogy miért kell mereven > elzárkózni az elől, hogy az együtt élő népek megismerjék egymás > kultúráját?! Egy soknemzetiségű faluban vagy városban tudnak együtt > élni, beszélik egymás nyelvét, tudják egymás táncait, eszik egymás > ételeit.... ..... Mi miért nem tudunk 2 napig együtt mulatni?> > Evantia________________________________________Minden nap frissül a www.folkradio.hu:rádió, folknaptár, fórum, sajtószemle, galéria, dalszövegtárA Folklista címe: lista at folkradio.huFigyelem! A válasz automatikusan a listára megy. Ha magánlevelet akarsz küldeni, cseréld le a címet!________________________________________

--------------------------Hirdetés-----------------------------
C-Travel az Index.hu új utazási melléklete www.c-travel.hu
További információk a(z) Lista levelezőlistáról