[Folklista] folkpolitika

Szitnyai Jenő szitnyaijeno at biatv.hu
2006. Ápr. 23., V, 11:19:10 CEST


     T. Folklista!

    A pártpolitikától független értékmeghatározás talán nem is olyan nehéz. Egy nép történelme ugyanis "kitermeli" azokat a standardokat, amelyeket legalábbis az értelmiség nagyobb részének mindentől és mindenkitől függetlenül képviselnie és védenie kell. E téren a nemzeti érték minimum meghatározására kellene törekedni, iránymutatóként és mérceként. A hagyományőrzés azért is fontos, mert bizonyos nemzeti, közösségi és kulturális alapértékek (normák) évszázadok óta ebbe vannak "bekódolva", megbízható, kipróbált hordozói, továbbvivői a társadalmi kohéziós elemeknek. Ami a mai falut illeti, van ok az elkeseredettségre, de a derűlátásra is. Göcsejtől a Gömörségig, Bakonyaljától a Kis-Küküllő mentéig megnyomorításuk ellenére még mindig hallatlan vitalitás van a falusi társadalmakban. A kérdés csak az, hogy utóvédharcokra kényszerülnek vagy értelmiségi segítséggel elsajátíthatják azokat a közösségi-gazdasági technológiákat, amelyek révén értékeik újjáéleszthetők és a közösség (kultúra) megtartása, fejlődése érdekében mozgósíthatók.

   Ezért van szükség érték lajstromra és nemzeti minimum programra. Ha pl. egyetértés van abban, hogy a vidéket természeti-környezeti, kulturális tekintetben felértékelődő területnek kell tekinteni, már van egy kiindulópont, amelyre programok sora építhető. Ha van kölcsönösen elfogadott premissza, a célkitűzés már könnyen meghatározható, s az az eszközrendszer is, amelyet a vidék iránt elkötelezett értelmiségnek működtetnie kell. Ha pedig nem kapja meg ezeket az eszközöket, közös összefogással kell harcolnia érte.

           Szitnyai Jenő
 Kedves Jocó,
 nagyjából igazad van, és a lényeg a lényeg, pitiáner részletkérdések ilyenkor csak arra jók, hogy a lényegről eltereljék a figyelmet. A nép mint tömeg viselkedésén nincs mit csodálkozni, olvasd el (újra) párszor Kölcsey Parainesis Kölcsey Kálmánnak c. műve idevágó pár lapját. Azt már a múltkori hasonló levélváltáskor is írtam, hogy én az értelmiség felelősségét kb. ott látom, ahol Babits Jónás imája határozza meg. Ez egyáltalán nem kell hogy állandó politikai szerepvállalást jelentsen, de azt feltétlen, hogy döntő helyzetben fejünket felemelve, félelem nélkül kiálljunk bizonyos értekek mellett. Ennek nincs közvetlen összefüggése a politikai hatalommal, azonban egy értelmiséginek az áttételes összefüggéseket is érzékelnie kell, és még egyzser mondom, az elefántcsonttorony-értelmiségi számomraerkölcsi deficites értelméiségit is jelent. Ez az, amit Babits saját példáján keresztül ismert fel, ennél is hitelesebb az üzenete. 

 Persze az is igaz, hogy a folklista tényleg úgy tölti be küldetését ha pártpolitikától mentes folklista marad. A baj tényleg az, hogy a mai metroplosik társadalma annyira atomizált, hogy még egy képzeletbeli ideális politikai megoldás mellett is ugyanígy lenne. Azaz nem tudjunk egymást másként elérni és összekötnik, mint virtuálisan. Én valóban sajnálom, hogy a XIX,. sz második felének parazti világa a múlté, mégha a maiak 90 %-a két hét alatt belegebedne is abba. Szép volt, hogy volt közösség, volt szolidaritás, még az intrikák is a falu sajátjai voltak. 

  
 2006/4/21, Szász József Árpád <SzaszJ at olajterv.hu>: 
  Az alábbi level 
  politikai tartalmat is hordoz, az olvassa el kit nem zavar, a többiek letörölhetik ennyit kérek csupán tőlük, engedelmükkel 
  Szász József


  ---------------------------------
  Nyári táborok: http://www.folkradio.hu/nyari_tabor.php
  Támogasd adód 1%-ával a Folkrádiót:
  http://www.nonprofit.hu/szerv/nyilatkozat/56148.html
------------------------------------------------------------------------------


 ---------------------------------
  Nyári táborok: http://www.folkradio.hu/nyari_tabor.php
  Támogasd adód 1%-ával a Folkrádiót:
 http://www.nonprofit.hu/szerv/nyilatkozat/56148.html
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20060423/7d2487e1/attachment-0018.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról