[Folklista] hanganyag egy könyvhöz

Monostori Gabor monostori.gabor at hagyomanyokhaza.hu
2006. Ápr. 3., H, 16:20:18 CEST


Egy kis pontosítás: a Magyar Népzenei Antológia IV. "Alföld" lemezalbum 1989-ban jelent meg és 5 darab bakelitlemezt tartalmaz. A lemezek teljes hangzóanyaga rajt van a ZTI honlapján LETÖLTHETŐEN: http://db.zti.hu/24ora/dalok.asp. A megnyíló oldalon a "Keresés/szűrés"-re kattintva nyílik meg egy kereső-adatlap. Sajnos, kiadvány szerint nem lehet keresni, ezért a könyv hivatkozásai alapján kell egymás után megkeresni a felvételeket, pl.: a könyvben az 1. dal az Angyalkám, révészem - ennek az archíválási száma (a kotta és szöveg alatt, apróbb betűvel jelzik minden dallamnál) AP 3988 d - a Keresés adatlap "Archíválási szám" mezőjébe beírod a számot az AP jelölet nélkül (ez csak az "akadémiai pyrállemez" kifejezés rövidítése, a lakklemezgyártó francia Pyral cég nevéből) és a betűjelet egybeírva: 3988d - majd "Enter". Még két példa: az AP 11 179 e esetében (Sej, az én lovam ....) beírandó: 11179e, az AP 1500 c esetében: 1500c.

Természetesen további leleményes módokon is lehet keresni (kezdősor, gyűjtő neve, gyűjtés ideje stb.), de talán a fenti eljárás a legegyszerűbb és leggyorsabb.

Ha már megvan a nóta, az archíválási számra kattintva (mellette egy kis hangszóró rajza) lehet meghallgatni a felvételt. Letöltéshez azt javaslom, hogy az archíválási számra jobb egérgombbal kattintva a megnyíló menüből válaszd a "Cél mentése más néven/Save as..." parancsot ÉS a mentési ablakban adjál más, barátságosabb nevet a fájlnak, ami alapján könnyebben azonosítod (pl. a kezdőszavak alapján: kivanborer; hafelmegyekagubaci (sic!) stb. vagy épp a könyv sorszámozását követő nevet, pl.: alfold1, alfold2, stb.).

További ZTI adatbázisokat találsz a http://db.zti.hu/ címen.

Üdvözlettel:

Monostori Gábor
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20060403/f0d6a997/attachment-0018.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról