RE: [Folklista] Szekelyföldi zene és tánc

Fontanyi Viktor Fontanyi.Viktor at etv.hu
2005. Már. 1., K, 14:34:46 CET


Sziasztok!
 
Köszönöm Áronnak és Józsinak a választ. Én is inkább a cimbalom dallamában érzek némi különbséget. De megnyugtat, hogy más is a kedvencét táncolja általában...
De érdekes! Mezőségen micsoda különbségek vannak! Még a palatkait és a füzesit is meg tudom egymástól különböztetni. (az más kérdés, hogy én általában "csak" "mezőségit" táncolok. (kivéve -természetesen- a széki meg a bonchidai :) )
 
További szép napot!
 
Üdv.:
 
Viktor
 

-----Original Message-----
From: Szász József Árpád [mailto:SzaszJ at olajterv.hu]
Sent: 2005. február 28. 16:12
To: Folklista a Folkrádió levelezőlistája
Subject: RE: [Folklista] Szekelyföldi zene és tánc


Kedves Viktor,
A legegyszerűbb módon: megkérdezed a zenekar tagjait. Azonban ez még nem jelenti azt, hogy az az aminek mondják. Dehát a tánccal is így van. Nem minden az aminek mondjuk. Ebben a kérdésben van mit fejlődni, bizony meg kell hallgatni a téma hozzáértőit. Ők sem mindenben értenek egyet, de azért a fő vonalakban gondolom igen. De ebben a vonatkozásban is (mármint a meghallgatásban) eléggé
hadilábon állunk. Ha érdekel az én álláspontom, szívesen elmondom, esetleg személyesen. Most csak rövid megjegyzés: én nem nagyon hallottam a jellegzetes különbségeket a különböző (tanult) zenekarok megszólaltatásában, kivétel lehet egyes cimbalmos játéka, aki mélyebben foglalkozott külön-külön mindhárom félével.
Szász József 


Sziasztok!
 
Egy régóta foglalkoztató kérdést szeretnék feltenni.
 
Honnan tudom megkülönböztetni, hogy a zenekar Székelyföld mely részéről játszík? Teszem fel, Sóvidék, Nyárád-mente, Felső-Marosmente (pl. Vajdaszentivány). 
Táncos felfogásból inkább úgykérdezném, táncolhatok-e akármikor vajdaszentiványit, ha ilyen zenét húznak? Ezt úgy értem, hogy ha van is különbség, csak árnyalatnyi lehet, a ritmus ugyanolyan, és természetesen a lépés is kijön, más kérdés, hogy ha van némi differencia, akkor nem illő összekeverni a táncokat.
 
Üdv.:
 
Fontányi Viktor

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20050301/aa6eecf1/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról