[Folklista] Kürtőskalács
Babos Csaba
bibzapz at freemail.hu
2005. Jún. 5., V, 06:44:50 CEST
Hello!
Íme a kürtöskalács receptje, ahogy Zetelakán készítik: 1 kg liszt, 2 dkg
élesztő, 4 evőkanál porcukor, 2 kanál étkezési olaj, l tojás, l citrom
reszelt héja kell alapanyagként. A tésztát jól ki kell dolgozni, majd egy
órát keleszteni. Ezután nyújtófával (a zetelakaiak ehhez "3 hengeres"
eszközt használnak) jó laposra kell simítani. Tésztavágóval (rádlival)
csigavonal alakban 3 cm széles csíkot alakítunk ki, majd a zsírral
megkent fahengerre feltekerjük. Ezután következik a legfontosabb
művelet - mondta vendéglátónk, Lajosné Sándor Olga asszony: "A
kürtöskalács akkor finom, ha jól meg van "lebstüközve!" - Azaz
festőecsettel jól megkenik olvasztott zsírral, majd meghengergetik
kristálycukorban. Ezektől kapja fényes, ropogós héját a sütés során,
miközben a nyeles fahengert folyamatosan forgatják a parázs felett.
Mikor a kalács megsült, a fahengerről lehúzzák és a belül üres kürtőt
felállítva hűlni hagyják.
Forrás:
http://www.hetedhethatar.hu/master.html?
http://www.hetedhethatar.hu/irasok/antos20040416.htm
Néhol a sütés végén darált dióbais beleforgatják, ami szépen
beleragad a megolvadt cukorba.
A hengeres fa, amire rátekerik valójában enyhén kúpos(csonkakúp alakú), így
a vékonyabbik vége irányában könnyen lecsúszik róla. (Persze a forgató nyél
a fa vastagabbik végéből kell, hogy kiálljon :-) )
További információk a(z) Lista levelezőlistáról