[Folklista] ajanlas
Pintér Bence
bencepinter at freemail.hu
2005. Jún. 4., Szo, 15:01:40 CEST
Hello!
Íme a kürtöskalács receptje, ahogy Zetelakán készítik: 1 kg liszt, 2 dkg
élesztő, 4 evőkanál porcukor, 2 kanál étkezési olaj, l tojás, l citrom
reszelt héja kell alapanyagként. A tésztát jól ki kell dolgozni, majd egy
órát keleszteni. Ezután nyújtófával (a zetelakaiak ehhez "3 hengeres"
eszközt használnak) jó laposra kell simítani. Tésztavágóval (rádlival)
csigavonal alakban 3 cm széles csíkot alakítunk ki, majd a zsírral
megkent fahengerre feltekerjük. Ezután következik a legfontosabb
művelet - mondta vendéglátónk, Lajosné Sándor Olga asszony: "A
kürtöskalács akkor finom, ha jól meg van "lebstüközve!" - Azaz
festőecsettel jól megkenik olvasztott zsírral, majd meghengergetik
kristálycukorban. Ezektől kapja fényes, ropogós héját a sütés során,
miközben a nyeles fahengert folyamatosan forgatják a parázs felett.
Mikor a kalács megsült, a fahengerről lehúzzák és a belül üres kürtőt
felállítva hűlni hagyják.
Forrás:
http://www.hetedhethatar.hu/master.html?
http://www.hetedhethatar.hu/irasok/antos20040416.htm
ildiko <ildikov at shaw.ca> írta:
> Az utolsó elötti képen lévö tüzön sült kalács. Tudná-e valaki meg irni
hogy
> kell késziteni az alap anyagot, aztán valamire majd csak rá tekerem.
További információk a(z) Lista levelezőlistáról