[Folklista] ajanlas

Pintér Bence bencepinter at freemail.hu
2005. Jún. 4., Szo, 15:01:40 CEST


Hello!
Íme a kürtöskalács receptje, ahogy Zetelakán készítik: 1 kg liszt, 2 dkg 
élesztő, 4 evőkanál porcukor, 2 kanál étkezési olaj, l tojás, l citrom 
reszelt héja kell alapanyagként. A tésztát jól ki kell dolgozni, majd egy 
órát keleszteni. Ezután nyújtófával (a zetelakaiak ehhez "3 hengeres" 
eszközt használnak) jó laposra kell simítani. Tésztavágóval (rádlival) 
csigavonal alakban 3 cm széles csíkot alakítunk ki, majd a zsírral 
megkent fahengerre feltekerjük. Ezután következik a legfontosabb 
művelet - mondta vendéglátónk, Lajosné Sándor Olga asszony: "A 
kürtöskalács akkor finom, ha jól meg van "lebstüközve!" - Azaz 
festőecsettel jól megkenik olvasztott zsírral, majd meghengergetik 
kristálycukorban. Ezektől kapja fényes, ropogós héját a sütés során, 
miközben a nyeles fahengert folyamatosan forgatják a parázs felett. 
Mikor a kalács megsült, a fahengerről lehúzzák és a belül üres kürtőt 
felállítva hűlni hagyják. 
Forrás:
http://www.hetedhethatar.hu/master.html?
http://www.hetedhethatar.hu/irasok/antos20040416.htm



ildiko <ildikov at shaw.ca> írta:

> Az utolsó elötti képen lévö tüzön sült kalács. Tudná-e valaki meg irni 
hogy
> kell késziteni az alap anyagot, aztán valamire majd csak rá tekerem.



További információk a(z) Lista levelezőlistáról