[Folklista] Népmüpvészeti fesztiválok egész nyáron - programajánló a gondola.hu-n

Tibor.Becker at ElinEbgTraction.at Tibor.Becker at ElinEbgTraction.at
2005. Júl. 1., P, 12:06:07 CEST


forrás: http://gondola.hu/cikk.php?szal=42754
bemásosolom az egyszerüség kedvéért:
"Népmuvészeti fesztiválok egész nyáron - programajánló

Az idei nyár népmuvészeti fesztiváljaira több mint negyven országból nyolcvannál is több külföldi együttes kapott meghívást, Magyarországról pedig százhatvan folkcsoport mutatkozik be. A fobb helszíneken kívül a vendégek kétszázhúsznál is több kistelepülésen is fellépnek majd.  
 
A rendezvények többségét a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége bonyolítja. Elnöke, Héra Éva a rendezvényeket bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár a rendezvények finanszírozása igencsak akadozik, ennek ellenére idén is számíthatunk a már jól ismert fesztiválokra; mert a lakosság részérol minden évben nagy érdeklodés mutatkozik a folkprogramok iránt. 
A szervezet szerint Magyarország számára az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb nemzetpropaganda a nemzetközi kapcsolatoknak ez a formája. Táncoló fiataljaink olyan vidékekre jutnak el, olyan baráti kapcsolatokat alakítanak, amelyre hivatalos módon nem lenne lehetoség. Ugyanez a helyzet a hazánkba érkezo külföldi együttesekkel is: vendégeink a közvetlen emberi kapcsolatokon keresztül ismerkedhetnek meg Magyarországgal. 
    
Jó példa minderre a tavaly megrendeztt 3. CIOFF World Folkloriada, amelyen hetvennégy ország kétezerötszáz táncosa vett részt, s Pécsrol indulva egészen kis magyarországi falvakba is sikerült elvinni és bemutatni a világ minden tájáról érkezett együtteseket. 

Szeged

Már javában tart, és július 2-án ér véget a "IV. Martin György Országos és a XXI. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál". A seregszemlén az ország szinte valamennyi tájáról érkeznek népi táncegyüttesek, de jöttek fellépok Grúziából, Bulgáriából és Lengyelországból is. 

A fesztivál keretében sor kerül utcai vigasságokra és népmuvészeti vásárra is, valamint július elsején a Dóm téren bemutatják a "Boldogasszony vendégség" címu produkciót Zsuráfszky Zoltán koreográfus rendezésében, aki szakrális és világi ünnepek megjelenítésével Szeged történetét dolgozza fel. Az eloadásban Novák Péter vendégtáncosként szerepel. 

Pécs

Ezen a hétvégén, július 1-tol július 3-ig rendezik meg a "XVI. Pécsi Folknapok - Nemzetközi Népzenei Fesztivált". A rendezvényen a mufaj idos, autentikus képviseloi és a népzenét feldolgozott formában bemutató fiatal eloadók mutatkoznak be. A zenekarok és szólisták mellett néptáncegyüttesek, kamaraegyüttesek is eloadják musoraikat, esténként pedig táncház zárja a programot. 

A fesztivállal kapcsolatban a rendezok elmondták: a tavalyi, óriási népszeruségnek örvendo Folkloriáda hangulatát szeretnék újra felidézni. Ennek megfeleloen számos külföldi együttes és szólista érkezik Pécsre: Azerbajdzsánból, Csehországból, Guineából, Tibetbol, Macedóniából, Norvégiából, Törökországból és Mongóliából láthatunk folkmusort, de a fesztiválon jeles magyar népzenészek is bemutatkoznak. 

A Sétatér teljes hosszában a régió legjobb kézmuveseinek közremuködésével népmuvészeti és kézmuves kirakodóvásárnak, valamint kézmuves bemutatóknak és játszóházaknak ad majd otthont. 

Baja-Kalocsa-Szekszárd

Három város részvételével zajlik július 12-17. között a "XV. Nemzetközi Dunamenti Folklórfesztivál". A rendezvény az autentikus néptánc, népzene és kézmuvesség bemutatására vállalkozik. A meghívott együttesek elsosorban a Duna mellett élo nemzeteket képviselik, de mellettük mindig jelen vannak Európa más országai is, köztük a határon túl élo magyar együttesek, újabban pedig a tengerentúlról is érkeznek fellépok a rendezvényre. 

A programban szerepelnek felvonulások, kiállítások, népmuvészeti vásárok, népzenei események, folkkocsmák, gasztronómiai rendezvények, nemzetközi és hazai táncházak, viselet bemutatók, borprogramok, borudvarok, utcaszínházak, mutatványosok, vásári komédiások, valamint a közönség különbözo kis- és kézmuves mesterségekkel is megismerkedhet. 

Székesfehérvár

Augusztus 15-én kezdodik és 21-ig tart a székesfehérvári "X. Királyi Napok - Nemzetközi Néptáncfesztivál". A magyarországi Alba Regia Táncegyüttesen kívül érkeznek tánccsoportok Portugáliából, Szicíliából, Skóciából, Jordániából, Peruból, Algériából, Indiából, Finnországból, Dél-Koreából és Franciaországból. A résztvevo csoportok szabadtéri színpadi estéken mutatkoznak be, de az esti táncházakban lehetoség lesz tánctanulásra is. 

A fesztivál ideje alatt Székesfehérvár belvárosában népmuvészeti kirakodóvásár, és több helyszínen gasztronómia, bórkóstolás és sörsátor várja az érdeklodoket. 

Százhalombatta-Ráckeve-Tököl

"Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népmuvészeti Vásár" néven augusztus 19-21. között várja a folk szerelmeseit a három város. A fesztivál az elmúlt években több, mint száz ország néptáncosát és zenészét látta vendégül, szinte valamennyi kontinensrol. Idén is érkeznek muvészek többek között Argentinából, Belgiumból, Dél-Afrikából, Costa-Ricából, Sri Lankából, Thaiföldrol, Kolumbiából, Udmurtiából. 

A megszokott eseményeken túl sor kerül még klasszikus zenei koncertekre, képzomuvészeti kiállításokra, játszóházakra, gyermekprogramokra, világzenei sátorkoncertekre, szabadtéri színházakra és nemzektözi táncházakra."
 

Üdv, Tibor


További információk a(z) Lista levelezőlistáról