[Folklista]

bubu czsike at freemail.hu
2004. Jún. 1., K, 20:13:20 CEST


Sziasztok!

Szeretnék hozzászólni a Bence, Katalin és Ricsi által elmondottakhoz.
Másodikos voltam, amikor a régi iskolánkban néhány tanár kitalálta, hogy a 3. és 2. évfolyam tanuljon néptáncot. Ez akkor iskolai szinten indult el. Aztán jött az iskolák összevonása így kicsit összekuszálódtak a dolgok. Egy számomra kedves ember, aki sajnos már nincs köztünk kitalálta, hogy létesüljön egy Alapfokú Művészeti Iskola, ahol megtanítják egész kicsi kortól, hogy mi a népzene, néptánc, stb.
Ez így is lett!
Nem mondom, hogy minden tökéletesen ment, mert ez nem igaz. Nem egyszer voltam abban a helyzetben, hogy abbahagyom a táncot, mert semmit nem tanultunk! Évekig csak a Kalocsait tudtuk, na meg a Somogyi karikázót. Mindössze ennyit. Miután gimis lettem minden megváltozott. Az is igaz, hogy egészen addig voltunk 5-6 lányok és 4-5 fiú! A 22 fős osztályból ennyien maradtunk!
Aztán a gimiben minden megváltozott. Egyszerre lettünk a gimi néptánc csoportja, a város és az Alapfokú Művészeti Iskola csoportja. Azóta már nem táncoljuk a két régi számot, mert sokkal jobbakat tudunk és persze sokkal-sokkal többet. Eddig úgy tűnt, hogy nem lesz utánpótlásunk, ha elkerülünk. Viszont péntek este volt a művészeti évzárója és csak most döbbentünk arra rá, hogy rengeteg kicsi van. Már nem aggódunk, hogy mi lesz a Szatmárral, ha mindenki elkerül.
Én is úgy gondolom, hogy kicsi korban kell elkezdeni a tánc oktatását, mert a 16-18 éves már " öreg " hozzá, de ha valaki csak olyan társaságba kerül, hogy ciki, akkor az abbahagyja, de lehet, hogy huszonévesen bánni fogja, és valamilyen úton-módon újrakezdi!
Szerintem egyre több szülő dönt úgy, hogy néptáncra járatja a gyerekét, mint a " mi időnkben ". ( Tapasztalom a saját nagynénémen! )
Ennek ellenére mégis azt mondom, hogy még ennél is jobban kellene figyelni a hagyományainkra. Ez a figyelem még mindig kevés. Nem csak a gyerekekre gondolok, mert számtalan olyan szülőről tudok, aki nem szereti, hogy a gyereke néptáncra jár, vagy bármi mást csinál, ami kapcsolatban van a népművészettel, hagyományőrzéssel! 
A táncházzal kapcsolatban csak annyit mondanék, hogy ahol én lakom ott felesleges csinálni, mert általában csak mi vagyunk, meg néhány régi táncos! Pedig jobb lenne, ha oda engednék a szülők a gyermekeiket és nem a diszkóba.
Nekem ez a meglátásom!

Üdv: Erzsébet  
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040601/5243ed3b/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról