Re: [Folklista] folk-kocsmásítás

siklosikrisztian at axelero.hu siklosikrisztian at axelero.hu
2004. Jan. 12., H, 20:21:40 CET


Kedves Listatagok!

Szabó Laci bá' fejtegetéseire válaszolnék. Szerintem az intézményes oktatás nagyon fontos, mégha úgymond le is csupaszítja az "ízeket". A lelkét pedig a tanár adja meg. A tanár személyisége alapján fogadják el a tantárgyat. Persze nem azt mondom, hogy ez az egyetlen egy tényező, de véleményem szerint a legfontosabb. Tisztelem és támogatom a törekvést, hogy minél több iskolában, óvodában tanítsák amagyar népi hagyományokat, s akkor a jövőben építeni kell a Régi Séd Presszó-Galériához.
  Koránt sem biztos, hogy a népzene irányában indulok el, ha nem azokkal az emberekkel találkozom, akik elindítottak a pályán, akik először hangszert adtak a kezembe.

Siklósi Krisztián
Bonyhád 
 ----- Original Message ----- 
 From: Szabo Laszlo 
 To: A Folkrádió levelező listája 
 Sent: Saturday, January 10, 2004 7:40 PM
 Subject: [Folklista] folk-kocsmásítás


 Kedves Listatagok!
 Élénk érdeklődéssel olvastam a "folk-kocsma program"-ról szóló okfejtéseket. El kell mondanom, hogy alapvetően egyetértek azzal, hogy ez a szórakozási forma lehet az, ami megkülömböztethet bennünket a globalizálódott wordculture "értékeitől". Annál inkább ezt az utat tartom járhatóbbnak, mert tapasztalataim szerint a szó hagyományos értelmében vett "táncház" kissé sematikussá vált, - legalábbis itt vidéken - és egy kicsit a "tanórák" hangulatát idézi. Így vagyok a népzene és a néptánc oktatásának "intézményessé" válásával is: nem tudom, melyik újjamat harapjam meg. Amennyire jó az, hogy a nevezett műfajok polgárjogot nyertek az oktatási rendszerünkben, annyira rossz az, hogy ezáltal a lélek szállt ki belőlük. Vagyis a lekottázhatatlan "ízek" kottázhatóvá, a mindenkori hangulat teremtette mozdulatok tornagyakorlatokká laposodtak. Az ápolandó kultúra lényege kezd elveszni, egyre inkább úgy valósul meg, hogy megvalósítóinak "semmi köze" magához a kultúrához. Persze botorság lenne azt kívánni, hogy ma is oly módon éljünk, mint amikor a folklór értékei keletkeztek, de a lényeget meg kéne érezni és tovább vinni. 
 Erre látom alkalmasnak a folk-kocsmát, mint intézményt és szórakozási modellt. Ha lenne valaki, aki elég közel ül a "tűzhöz", pályázható programmá kéne tenni a vállalkozók számára, hogy a megfelelően ellenőrzött tartalommal működtetett folk-kocsma a kultúrális kormányzattól kaphasson támogatást, hiszen nem tartom valószínűnek, hogy az első pillanattól fogva nyereségesen lesz képes működni. Természetesen az idegenforgalmi kasszát is meg kéne nyitni, hiszen Tamás szépen taglalta ennek jelentőségét. Kemecsei Gábor ötlete is nagyon jó, ami a digitális zeneszolgáltatást illeti, azt hiszem, a szekszárdi (kibontakozóban lévő) folk-kocsma igényt is tartana rá.
 Első nekifutásra ennyi jutott eszembe, később még talán lesz mondanivalóm.
 Üdv mindenkinek: Szabó Laci
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040112/1ea4bfff/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról