[Folklista] Folkkocsmák

Szitnyai szitnyai at biatv.hu
2004. Jan. 10., Szo, 19:18:22 CET


  Tisztelt Listatagok!

  1. Gabriella jogos média elvárásaira reagálva: hozzászólásomban éppen azt próbáltam érzékeltetni, hogy a műsorokban a táncházi zene hiánya arra utal, hogy e kultúra ismerete drámai módon hiányzik a média embereinek többségéből, azt pedig még kevesebben értik, milyen funkciót kell /kellene betölteni a hagyományos kultúrának a mai társadalomban. Évtizedes rádiós tapasztalatom, hogy a táncházi zene "kiszabadítása" a szakműsorok rezervátumából, s megjelenítése más típusú műsorokban, a hallgatók körében - korosztálytól, foglalkozástól függetlenül - sikert arat, - sokak számára a felfedezés örömét nyújtja - , az az állítás tehát, hogy a táncházi zene csak rétegigényt elégít ki, egyszerűen nem igaz. Ugyancsak személyes tapasztalatom, hogy e műfajnak sajnos más szemléleti korlátai is vannak, de erre - bár tanulmányt érdemelne - most csak röviden utalok. Ausztria valamennyi tartományi rádiójából közvetítettem műsorokat. Vajon elképzelhető-e, hogy a tiroli rádió munkatársát a tiroli zene leadása miatt valaki "lenacionalistázza"? Nem, ez csak pl. a Magyar Rádióban fordulhat elő. Itt tartunk, ennyire "alulról" kell kezdenünk mindent.
  Megoldás: a Kárpát-medencei hagyományos kultúra ismeretét már a médiaképzésbe be kell építeni /ezzel próbálkozom a Pázmány Egyetem kommunikációs szakán/, aktuálisan azonban az intézményi-civil szervezeti összefogást tartom a legfontosabbnak, a hallgatóknak ugyanis joguk van megkövetelni, hogy milyen rádiót akarnak hallgatni. Miután az értékközvetítés a közmédiumok számára nem fakultative választható feladat, hanem kötelezettség, a Folkrádió kezdeményezésére - a Hagyományok Háza segítségével - nyilvános fórumon kellene elemeznünk a média mulasztásait és feladait, ráirányítva minderre a közvélemény figyelmét.
  
  2./ Nagy örültem Tamás bölcs gondolatainak, egytelen kiegészítést fűznék hozzá. Rengeteget beszélünk arról, mennyiben veszélyezteti majd a "globális" Európa hagyományos értékeinket, s majdnem tényként fogadjuk el ennek bekövetkező hatását. Csakhogy van egy "lokális" Európa is, amelyről sajnos - ugyancsak a média mulasztásaként - keveset tudunk, pedig volna mit tanulnunk a módszerekből. Elnézve pl. az osztrák falvak hagyományőrző építészeti környezetét, hagyományápoló önszerveződéseit, gondolnánk, hogy mindez egy töretlen ívű parasztpolgári fejlődésnek, erős, gazdag helyi társadalmaknak köszönhető, könnyű nekik. Az ottani "elmaradott" térségek tanulmányozása számomra más tanulságokkal szolgált. A kultúra eróziója ott is bekövetkezett, csakhogy tudatosan, szervezetten védekeznek ellene, mégpedig úniós pályázati pénzekből! Mit finanszíroznak? Népviseleti ruhák varrását, hagyományőrző ének- és táncegyüttesek újbóli megalakítását, falusi ünnepek rendszeres megtartását. Amikor észlelték, hogy a társasági élet "áttelepült" a bevásárlóközpontokba, több tartományban elindították azt a kisvárosi "városmag" programot, amelynek következtében üzletekkel, szórakozóhelyekkel, a hagyományos heti piac visszaállításával újra társadalmi életet vittek a városközpontokba, újjáélesztették a főterek közösségi tereit. És a kedvenc példám Kelet-Stájerországból: a tartományi uniós iroda több százezer euróval támogatja a használaton kívüli pajták /!/ közösségi terekké átalakítását. Miért? Mert pontosan tudják, hogy közösségi élet, társadalmi kohézió nélkül nem jutnak semmire, ez a felzárkóztatás alapfeltétele. S ennek része a zene, a tánc, a közösségi alkalmak megteremtése, stb.
   
    Hát, ez is Európa. S ha valamit hiányolhatunk nálunk, éppen ez a tudatosság, szervezettség. A táncházi, zenei szakmának azért kell nem csupán szakmai ügyekben szervezettebben, hatékonyabban érvényesítenie érdekeit, mert társadalmi hivatása több a szakma gyakorlásánál. Ha ezt sikerül megértetni a közművelődési támogatási rendszerek felelőseivel, az jótékonyan hatna a szűkebb szakmai érdekekre is. Csak kezdjük a munkát mielőbb, mert az értékvesztés gyorsuló folyamatai gyors választ követelnek mindnyájunktól.

   Üdvözlettel:
               Szitnyai Jenő
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040110/a7dbdeae/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról