[Folklista] cserebere

Dánfi Árpád dn at tvnetwork.hu
2004. Aug. 23., H, 23:45:29 CEST


Nos te megfogalmaztad amire én gondoltam. Dánfi Árpád.
 ----- Original Message ----- 
 From: Pávai István 
 To: 'Folklista a Folkrádió levelező listája' 
 Sent: Monday, August 23, 2004 7:09 PM
 Subject: RE: [Folklista] cserebere


 Szerintem ezt a vitát kár lezárni, mert úgy látom, nem eléggé közismert, hogy a népzene hogyan kerül a falusi emberektől a városiakhoz, tehát jó lenne elérnünk, hogy a vitázók mindegyike átlássa ezt a folyamatot.

 Másrészt külön kellene vitázni arról, hogy a gyűjtéseket ingyen kell-e közzétenni és külön arról, hogy a népzene miért nem közkedvelt pl. pontosan a falvakban, a falusi fiatalság körében. Mert szerintem az összes létező gyűjtés ingyenes internetes közzététele után sem változna lényegesen az érdeklődés a népzene iránt. Olyanok töltenék le, akik már ismerik és szeretik a népzenét.

 Jó az, ha a vita szenvedélyes, de ne legyen személyeskedő. Ha itéletet akarunk mondani valakiről vagy valakikről (pl. gyűjtők), jó lenne pontosabban tudni, hogy mit is jelent a népzenegyűjtés, vajon tényleg arról van-e szó, hogy a gyűjtő nyerészkedni akar, vagy neki is voltak költségei a gyűjtés során, s azokat szeretné megtéríteni, esetleg pontosan azért, hogy újabb gyűjtéseket végezhessen, egy újabb gyűjtőeszközt vásárolhasson stb.

 Tudják-e a vitázók, hogy jelenleg mennyi népzene érhető el ingyenesen az interneten keresztül?
 Egyáltalán jó lenne-e ha bármely amatőr gyűjtő, szakmailag nem ellenőrzött, esetleg nem hiteles gyűjtése felkerülne az internetre, s onnan hitelesként töltenék le a hozzánemértő jószándékú érdeklődők.

 A népzene mai állapota már nagyon hasonlít a régészeti feltárások nyomán felszínre hozott cserépdarabokhoz, amelyekből csak a régészet szakembere tudja rekonstruálni az eredeti állapotot, gipsszel pótolva ki a hiányzó részeket. És szintén ő tudja megállapítani, hogy ugyanabban a gödörben talált másik edény ugyanahhoz a kultúrához tartozik-e vagy sem.

 Pávai István


--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20040823/9b16f4e6/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról