[Folklista] kritika

Salamon Beata beja at axelero.hu
2003. Okt. 30., Cs, 00:10:58 CET


Mire gondoltál az ajánláslistával?
Beja
 ----- Original Message ----- 
 From: Pávai István 
 To: 'A Folkrádió levelező listája' 
 Sent: Thursday, October 23, 2003 10:56 AM
 Subject: [Folklista] kritika


 Salamon Beja írta:"Én is hiányolom az építő jellegű kritikákat..."

 A kritika nem valaki, hanem valami ellen kellene szóljon. Pl. azt kellene megírni, hogy az amúgy nagyon jó CD-n ez meg ez nem így kellene hogy legyen a zenében vagy a zerkesztésben. Pl. ha eredeti népzenét reprodukál az együttes, akkor természetellenes, mesterkélt az a gyakorlat, hogy a dallamváltásoknál a kíséret már egyből tudja, hogy milyen akkordot kell fogni. Akkor lesz folklórszerű a felvétel, ha ilyenkor megtartják az előző akkordot, akkkor is, ha az eltér az új dallam kezdőhagjától. Az írott klasszikus zenében ez hiba lenne, de vegyük észre, a népzene sok mindenben eltér a klasszikus zenétől, s ez nem csak a dallamokat jelenti, hanem az előadásmódot, a zeneakri összjáték gyakorlatát is.

 Az elmarasztaló kritika megelőzésének az lenne a módja, ha a CD-n való közreadás előtt a zenekar a felvételeit megmutatná legalább két olyan tapasztaltabb valakinek, aki feltehetően ért hozzá. Ezt korábban lektorálásnak nevezték, s a kiadók kötelezően alkalmazták, ma meg megy ki divatból, mert munkát ad az együttesnek, a lektori észrevételek nyomán itt-ott változtatni kellene.

 A mai CD-ken nagyon gyakran nem a zenével van a nagyobb baj, hanem sok a szerkesztési hiba A leggyakoribb hiba az erdélyi román (és magyar) anyagoknál, hogy tévéből frissen tanult dallamokat is fölvesznek az adatközlőktől, s azokat reprodukálják. A másik hiba, hogy nem tudják pontosan, hogy az általuk játszott zenét hogyan kellene megnevezni, mert nem tudták megkérdezni, amikor valamilyen adatközlős koncerten "gyűjtöttek" a piros gomb megnyomása által. Ilyekor poétikus címeket adnak, hogy ezzel áthidalják a dolgot, de a CD-t jó pénzért megvásárló érdeklődő aztán találgathatja, hogy mit is hall, s arra vajon mit kellene (lehetne) táncolni.

 Talán jó lenne egy ajánláslistát közzétenni a Folkmagazinban a CD-kiadásra vállalkozók számára, s ha ennek nyomán kevesebb lenne a tévedés, annak a kritikáját könnyebb elviselni. Ha viszont egy CD-ről kimutatja a kritika, hogy akár csak 50 százalékban rossz, azt súlyos személyes támadásnak fogják értékelni a szerkesztők és az előadók, akkor is, ha kritika nem rosszindulatú.

 Pávai István


--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20031030/4b2bb2e6/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról