Re: [Folklista] eloadás vagy táncház

Dóka Krisztina doka at zti.hu
2003. Okt. 22., Sze, 09:19:07 CEST


Kedves Laci és többiek!
Laci szerint: - ...téves út a direkt "előadás" módszerében gondolkodni, egyrészt mert letünt ideológiák eszközeire enged következtetni (ld. szoc. kioktatás)...

Én azt gondolom, hogy a direkt előadás is lehet izgalmas és élményszerű. Kallóstól is hallottam már olyan beszámolót saját gyűjtéseiről filmvetítéssel egybekötve, amire a mai napig jó szívvel emlékezem. És életem nagy élménye Nyisztor Tinka, egy moldvai néprajzkutató lány moldvai néphitről tartott személyes hangvételű előadása. Azt hiszem mások is tudnának pozitív élményekről beszámolni. És itt nem a kioktatásról van szó, hanem arról, hogy táncházasként, a népi kultúra iránt érdeklődőként esetleg nyitottak lehetünk, közelébe kerülhetünk olyan emberi dolgokhoz, ami mellett esetleg a hétköznapi rohanásban, ahogy te írtad a "felgyorsult a kommunikáció" korszakában elmennénk.
Más részről nam csak direkt előadásokról van szó, hanem interjúról, kerekasztalbeszélgetésekről, vagy amit te is említesz rövid, figyelemfelkeltő közlésekről. És akiktől "tanulhatunk" lehet akár kutató, táncoktató, táncház-zenész és nem utolsó sorban falusi emberek (táncosok, zenészek). És midezt véleményem szerint is meg lehet úgy tenni, hogy a buli hangulata ne sérüljön.Ezek a dolgok szerencsére időnként működnek is koncerteken, táncházakban, táborokban. 
Abban pedig maximálisan igazad van, hogy nagyon fontos a példamutatás, így például a táncos magatartás, a táncillem területén. Ehhez azonban ismernünk kell ezeket. (Táncillem falun is volt, érdemes ismerni ezeket a hagyományos közösségekben jól bevált formákat. Más kérdés, hogy a viselkedési szabályokat megsértőket néha elég drasztikus módon büntették meg. Nem hiszem, hogy ezeket is át kellene vennünk.) De erről már írtam előző levelemben.
Üdv mindenkinek:
DKriszti 


----- Original Message ----- 
  From: Szabo Laszlo 
  To: Folk Levelezőlista 
  Sent: Tuesday, October 21, 2003 2:50 PM
  Subject: [Folklista] eloadás vagy táncház


  Sziasztok!
  Nem tudom megállni szó nélkül a táncház-vitát. Azt hiszem - mint egykori népművelő - téves út a direkt "előadás" módszerében gondolkodni, egyrészt mert letünt ideológiák eszközeire enged következtetni (ld. szoc. kioktatás), másrészt az utóbbi évtizedben igen felgyorsult a kommunikáció sebessége, a fiatalok elszoktak a hosszabb figyelmet igénylő formáktól. A legnagyobb információ-közvetítő lehetőség a példamutatásban rejlik, a rövid, figyelemfelkeltő közlésekben.
  Egyébként Pécsen nagyon jól csinálták ezt régebben, én még Banya és Benkő laci idejében fordultam meg többször az ottani táncházban. Jó a szombathelyiek elgondolása is, csak ki ne fulladjon, ha Halmos Béla esetleg nem ér majd rá.
  Üdv.: Szabó Laci, Bonyhád.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20031022/0821c402/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról