Re: [Folklista] eloadás vagy táncház

Salamon Beata beja at axelero.hu
2003. Okt. 21., K, 21:24:02 CEST


Üdvözöllek Szabó Laci!
Azt hiszem, igazad van.
Amíg nekünk volt saját klubunk ( Méta), mi is próbálkoztunk hasonló dolgokkal. Meghívtunk neves néprajzkutatókat, koreográfusokat, táncosokat, akusztikus zenekarokat más műfajokból, stb. Mindíg a táncház közepén zajlott az előadás. Ha volt rá pénzünk, zenekarokat koncerteztettünk, ha nem volt, cserébe mi mentünk hozzájuk. A törzsvendégeknek belépőkedvezményt adtunk. Volt olyan időszak, amikor minden alkalommal a belépő tombolaként is játszott.
Szóval sokmindent kipróbáltunk. Igazándiból nem ez növelte, vagy csökkentette a résztvevők számát.
A lényeg:
Akár fejre is állhatunk zenélés közben, ha nem vagyunk őszinték, megszokottá válik a muzsikálás, vagy látszik rajtunk, hogy valami nincs rendben velünk!
A közönség nem hülye! Mindent levesz, figyel, és azonnal reagál!
Bocsánat, ezt 17 év alatt egy párszor "végigzongoráztuk", remélem, elég érthető az üzenetem.
A mai világban sajnos egyre több zenész csak az óráját nézi muzsikálás közben, nem az előtte táncoló "lelkét". Nem kiszolgáló szerepet tölt be, hanem "nagy művész".
Tudom, mert ezen is átestem.  :-))
Bocsi:
Beja

  ----- Original Message ----- 
  From: Szabo Laszlo 
  To: Folk Levelezőlista 
  Sent: Tuesday, October 21, 2003 2:50 PM
  Subject: [Folklista] eloadás vagy táncház


  Sziasztok!
  Nem tudom megállni szó nélkül a táncház-vitát. Azt hiszem - mint egykori népművelő - téves út a direkt "előadás" módszerében gondolkodni, egyrészt mert letünt ideológiák eszközeire enged következtetni (ld. szoc. kioktatás), másrészt az utóbbi évtizedben igen felgyorsult a kommunikáció sebessége, a fiatalok elszoktak a hosszabb figyelmet igénylő formáktól. A legnagyobb információ-közvetítő lehetőség a példamutatásban rejlik, a rövid, figyelemfelkeltő közlésekben.
  Egyébként Pécsen nagyon jól csinálták ezt régebben, én még Banya és Benkő laci idejében fordultam meg többször az ottani táncházban. Jó a szombathelyiek elgondolása is, csak ki ne fulladjon, ha Halmos Béla esetleg nem ér majd rá.
  Üdv.: Szabó Laci, Bonyhád.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://list.folkradio.hu/pipermail/lista/attachments/20031021/536ff85e/attachment-0017.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról